Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Muf-styrelse anklagas för fusk

Malmö
Toppdelad
Ordföranden för Muf i Malmö, Ardavan Khoshnood, hoppar av i protest. Han är övertygad om att föreningen fuskar med bidragen och har även polisanmält förbundet för bedrägeri. Hela styrelsen, revisorerna och riksdagsmannen Tobias Billström är medvetna om det, hävdar den avhoppade ordföranden.

Moderata ungdomsförbundet (Muf) i Malmö befinner sig i kris. Både ekonomiskt och ledarskapsmässigt. Ardavan Khoshnood har inte gjort sig speciellt populär bland Malmös moderater. Tobias Billström anklagar Ardavan Khoshnood för att ha styrt Muf med järnhand.

– Hans ledarstil är totalitär. Han har spelat ut partiet gentemot Muf och hävdat att vi står bakom honom. Det är fullständigt absurt, säger Tobias Billström.

Annons:

Ardavan Khoshnood försvarar sig med att han i februari 2005 valdes på demokratiskt vis.

– Visst, jag är hård och vi har haft diskussioner. Men att jag skulle vara auktoritär är ren bullshit, säger han.

Ardavan Khoshnood förklarar att bidragsfusket har pågått i minst tre år. Bedrägerierna gäller kommunens aktivitetsbidrag som Muf får för att arrangera möten och talarkvällar.

– Enligt fritidsförvaltningens regler måste man komma upp i 1000 aktiviteter för att få bidrag. Det är näst intill omöjligt. Dessutom måste det finnas närvarokort från alla deltagare. Jag tvivlar inte på att Tobias Billström och Patrick Reslow nu sitter dagarna i ända och fyller i dessa, säger Ardavan Khoshnood.

När debatten om bidragsfusk var som hetast våren 2005 hävdade Ardavan Khoshnood att Muf aldrig bidragsfuskade.

– Då hade jag bara varit ordförande i en månad, så jag var inte insatt. Efter det fick jag reda på, genom fritidsförvaltningen, hur illa det var egentligen. Jag har berättat allt för moderaternas ledamot i fritidsnämnden, säger han.

Är du helt övertygad om att det fuskas med kommunala bidrag inom Muf?

– Ja, och hela styrelsen, Tobias Billström och revisorerna (varav den ena är kommunfullmäktigeledamoten Patrick Reslow) är medvetna om det, säger han.

Hur stor summa det rör sig om vet han inte.

– Men över hundra tusen i alla fall, säger han.

Moderaternas fullmäktigeledamot Patrick Reslow, var under åren 1999–2001 Mufs ordförande i Malmö, nu är han föreningens revisor.

– Uppgifterna om bidragsfusk får Ardavan Khoshnood stå för själv. Det pågår just nu en omfattande revision av både ekonomin och ledarskapet i Muf, säger han.

Patrick Reslow hävdar att Ardavan Khoshnood, i samband med skriverierna om bidragsfusk i våras, bedyrade att det inte fanns något fusk inom Muf. Som revisor litade Patrick Res-low på honom.

– Vi har skrivit på uppgifterna han presenterat. Men det är svårt att kontrollera att det förekommer styrelsemöte i alla föreningar varje dag. Visst gör vi kontroller, men det har inte funnits någon anledning att ifrågasätta uppgifterna, säger Patrick Res-low.

Närvarokort från deltagarna är ett krav när Muf söker bidrag. Har det funnits?

– Det har jag inte hunnit se. Vi ska kontrollera det, säger han.

I morgon har Muf kallat till ett extrainsatt styrelsemöte. Det är riksdagsmannen Tobias Billströms uppgift att reda ut situationen.

– Påståendena om bidragsfusk är lögnaktiga, säger han.

Moderaternas ungdomsförbund i Malmö tyngs även av ekonomiska skulder. Årsrevisionen håller på att färdigställas och skulderna uppgår till 240000 kronor. Tobias Billström hävdar att Ardavan Khoshnood negligerat Mufs ekonomiska problem.

– Vid årsmötet förra veckan presenterade vi ett antal förslag på åtgärdsplaner på grund av det stora underskottet. Men ordföranden visade inget intresse och valde att avgå, säger Billström.

Ardavan Khoshnoodi anser att partiet och Muf vill smutskasta honom för att minska trovärdigheten i hans påståenden om bidragsfusk.

– Jag har väldigt mycket bevis, säger han.

Fakta:

157632 kronor fick Muf våren 2005

Under våren 2005 fick Moderata ungdomsförbundet (Muf) i Malmö 157632 kronor i bidrag från fritidsförvaltningen. 137000 av dessa gick till att anställa en konsulent. Under hela 2004 fick Muf sammanlagt 214 277 kronor i bidrag.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
  • Andreas Persson
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post