Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Närproducerat och nyttigt

Närproducerat och nyttigt
Silva Bejta.BILD: Åsa Sjöström

Närproducerat och nyttigt

Malmö. I matsalen på Möllevångsskolan sitter ett gäng elever som redan tycker att skolmaten är världens bästa. Men de tycker att man ska hitta på ett nytt ord för ”mattant”.

– Matkvinna?

– Nej, matkock!

Sex tjejer från klass 4A på Möllevångsskolan håller på att avsluta sin första portion av potatisbullar och lingonsylt. De gillar personalen här som alltid hälsar, och bjuder dem på både god mat och komplimanger, och vill komma på en bättre titel än ”mattant”.

De kommer överens om att ”matkock” ger en bättre fingervisning om kvaliteten på skolmaten.

– Det är alltid jättegod mat här. Och ibland får man efterrätt! säger Aisa Trozic.

Fast hon tycker att salladsbuffén är det allra bästa med skolmaten. Bäst i Sverige till och med, med sitt rika utbud av grönsaker och bönröror.

Hennes tallrik är kladdig av lingonsylt, och Aisa Trozic går och fyller på fler potatisbullar. Här finns även blodkorv och vegetariska gratänger att välja emellan.

– Och det finns bröd också, de är alltid goda, säger Sarah Mir.

Hennes favoritmat i skolan är linssoppa. Tacos, mos, panerad fisk och köttbullar är andra favoriter.

Men det är inte bara viktigt att maten är god, den ska vara nyttig också. Silvia Bejta tycker också att det är bra om den är producerad i Sverige.

– Jag såg på Lilla Aktuellt att en skola köpt in sylt och pyttipanna från Tyskland och andra länder. Det tycker jag är dumt, säger hon.

Annons:
Annons:
7… snabba till Silva Bejta

Bästa skolmaten: Spaghetti.

Sämsta skolmaten: Tomatsoppa.

Dricker helst: Mjölk.

Tar störst plats på tallriken: Sallad.

Favoritgrönsak: Mungbönor och hackad sallad.

Gott eller nyttigt: Nyttigt.

Vegetariskt eller kött: Vegetariskt.

Annons:
Annons:
toppnyheterna just nu