Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Planerat brandattentat mot folkpartiet

Malmö
Toppdelad
En brandbomb riktad mot folkpartiet lamslog Gustav Adolfs Torg i centrala Malmö på tisdagen. Valarbetare hittade bomben bakom en valstuga och larmade polisen som spärrade av torget och tömde det på människor under flera timmar.

Bomben var tänkt att detonera natten till tisdagen, det visar undersökningen av detonationsmekanismen – två elektriska äggklockor.

Klockorna var sammankopplade och fästa vid två plastdunkar på vardera två och en halv liter, fyllda med bensin. Även dunkarna var sammanfästa. Bombteknikernas undersökning av det hela visade att äggklockorna var kopplade till en bit stålull, säger uppgifter till Sydsvenskan. Tanken var att stålullen skulle glödgas av batteriström och därmed antända bensinen.

Annons:

Eftersom det hela var tänkt att lösas ut under natten verkar det som om den eller de som ligger bakom attentatsplanerna främst planerat att ställa till med skadegörelse, inte mörda enskilda personer.

Dramat började vid 09.45 på morgonen när valstugorna på torget skulle öppnas. Centerpartiets Henrik Jacobson var morgontidig och var den som ringde polisen, efter att en annan person pekat på dunkarna.

– Det satt sladdar och något vitt, som en papperslapp, på. Vätskan i dunkarna var grönaktig, berättar han.

Henrik Jacobson backade undan i väntan på polisen. Eva Bertz från folkpartiet kom till sin valstuga kort efter att polisen anlänt men blev beordrad att lämna platsen.

Polisen spärrade av torget, och därmed all busstrafik. Efter någon timme, omkring klockan elva, anlände polisteknikernas bombgrupp. Bombroboten skickades fram, med kamera på, så att bomben kunde inspekteras på säkert avstånd.

– Vi har bara utrymt själva torget, säger poliskommissarie Lars Karsten till Sydsvenskan.

– Vi räknar inte med att behöva utrymma byggnaderna runt omkring. Men vi har uppmanat folk att hålla sig borta från fönstren, för att undvika glassplitter vid en eventuell detonation.

Polisens helikopter svävade över torget och via högtalare försökte man uppmana människor att lämna torget och varna för bomben. Men mycket få av orden gick att uppfatta genom ljuden från rotorbladen.

Den fjärrstyrda bombroboten särade på de båda dunkarna och kort därpå stegade en bombtekniker fram, utan skyddskläder. Han fotograferade dunkarna och monterade sedan av detonationsmekanismen, som undersöktes.

Därefter bars dunkarna iväg för transport till laboratoriet och vidare kontroller. En attentatsman som planerat att bomben skulle brinna upp kan ha lämnat olika spår på anordningen: hudflagor, fingeravtryck på tejpen, hårstrån. Det kan också gå att spåra bensinens ursprung. Majoriteten av Sveriges bensinmackar är kameraövervakade och kontroller av övervakningsfilmerna har tidigare lett till att attentatsmän kunnat gripas.

Omkring klockan 12 blåstes faran över och avspärrningarna släpptes. Bara kring folkpartiets valstuga behölls en inre avspärrning. Marken och byggnaden skulle undersökas i jakt på fler spår.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
  • Joakim Palmkvist
  • Yvonne Johansson
Relaterat
Bombanalys hos SKL kan ta flera veckor

Bombanalys hos SKL kan ta flera veckor

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post