Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Polisen skötte sig bättre den här gången"

Malmö
Toppdelad
Ett tiotal gripna och omhändertagna under Israeldemonstrationen, men polisen är nöjd. Insatsen beröms även av Israelvännerna, medan motdemonstranterna är kritiska.

– De skötte sig mycket bättre den här gången, säger 84-åriga Lea Gleitman om den stora polisinsatsen under söndagens Israeldemonstration.

Hon kan pusta ut när de sista tonerna av Israels nationalsång Hatikva tonar ner och de cirka 400 Israelvännerna viker ihop flaggorna och plakaten och beger sig hemåt – delvis under poliseskort.

Annons:

Två mycket kraftiga fyrverkeripjäser och en raket i luften som motdemonstranterna sköt störde inte sammankomsten nämnvärt.

Talarna, bland andra folkpartisten Birgitta Ohlsson, pratade ostört.

Cirka två hundra poliser och 20 piketbussar fanns på plats. Alla som ville in till demonstrationsplatsen framför rådhuset fick visa leg.

– Jag är glad att det blev så här. Förra gången fick jag fly som en förbrytare, säger Malmöbon Lea Gleitman omgiven av väninnor som instämmer i hennes goda omdömen om polisen.

Påbylsad en tjock vinterjacka mot den kalla vinden var hon på plats i god tid innan manifestationen började klockan 14 på söndagseftermiddagen. Trots att hon i tumultet i samband med den förra demonstrationen fick en sten i axeln och hade ont i en vecka tvekade hon inte att komma till Stortorget under söndagen.

Att stödja Israel är en självklarhet. Hon överlevde förintelsen, men ingen av hennes föräldrars sexton syskon i Polen gjorde det.

– Vi har rätt precis som alla andra att säga vår åsikt.

Lea Gleitman kan förstå motdemonstranternas vrede. Men bara delvis.

– Visst är det hemskt med döda kvinnor och barn i Gaza. Men det är Hamas fel för att de gömmer sig bland civila, säger hon.

– Extremister.

Malmöbon Aleksander Gerszbejn, med stadigt grepp om israeliska flaggan, har sin åsikt klar om de drygt två hundra motdemonstranterna.

Polisen har trängt undan dem ända ner till parkeringen på Stortorget. Slagorden "Död åt Israel", "Israel mördare" och "Bojkotta Israel", hörs knappt framför rådhuset.

– Visst får de demonstrera mot Israel. Men de här hatiska parollerna. Det är horribelt, säger han.

På andra sidan staketet håller Anwaar al-Sharkaw plakat med texten "Vi kommer inte att erkänna Israel". Hennes dotter Fatimah al-Sharkawi säger att hon demonstrerar för att hon bryr sig om sitt hemland Palestina.

– Vi har mer rätt att vara här än dem. Israel dödar barn.

En bit bort från klungan av motdemonstranter och poliser står Ali Jebr. Han ogillar våld och säger att de som skriker och kastar raketer har så mycket ilska i sig som de inte kan behärska.

– De tänker inte med huvudet, de lyssnar på sitt hjärta.

Åtta personer greps, misstänkta bland annat för hot mot tjänsteman, och ytterligare fem omhändertogs.

Ali Jebr lägger även en del av skulden på polisen. Att det är många poliser och bussar på plats triggar i gång killarna. Efter den senaste tidens rapportering om polisens rasistiska glåpord har han märkt en förändring på folks syn på polisen.

– Det finns ingen respekt för polisen längre.

En kvinnlig polis har anmält några motdemonstranter sedan hon ett 20-tal gånger kallats rasist och hora. Källor inom polisen uppger för Sydsvenskan att flera poliser anklagats av motdemonstranterna för att ha suttit i "rasistbussen", trots att de tre poliserna som fällt de rasistiska uttalandena inte deltog i söndagens insats.

Citat från Stortorget

Jag var på demonstrationen att visa att jag är judinna och att jag har rätt att uttrycka mitt stöd för Israel utan att känna mig hotad.

Victoria Waniewicz, 20, Lund.

De arabiska motdemonstranterna visade igen med all tydlighet att kärnan i konflikten handlar om deras vilja att utplåna Israel och judarna.

Ted Ekeroth, 27, sd-politker, Lund.

"Vi menar att det inte är några enskilda rötägg det handlar om, utan en hel poliskår."

Stefan Johansson motdemonstrant med plakat "Tack för senast grisjävlar".

"Jag är emot Israeldemonstranterna för att de stödjer Israels regering som dödar palestinska barn".

Anwaar al-Sharkawi

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
Relaterat
Polisen nöjd med insatsen

Polisen nöjd med insatsen

Flera gripna under Israelmanifestation

Flera gripna under Israelmanifestation

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post