Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Polisen tog Daniels cykel

Malmö
Toppdelad
För att polisen ska beslagta en cykel räcker det med en polisanmälan. Det fick tioårige Daniel Beihaghi erfara när polisen tog hans mountainbike, efter att en mamma felaktigt pekat ut att den var hennes sons stulna cykel.

LORENSBORG. Cykelhistorien börjar den 27 september i år. Daniel Beihaghi, som går i fjärde klass på Lorensborgsskolan, hade precis slutat för dagen och var på väg för att hämta sin cykel. Men vid cykelstället stod inte hans röd-svarta mountainbike. I stället fick han reda på av vaktmästaren och av flera elever på skolan att polisen hade varit där och tagit den.

–De hade knipsat upp låset med en bultsax och tagit med sig den, säger Daniel Beihaghi.

Annons:

Daniels pappa bestämde sig då för att polisanmäla händelsen. Men när pappan berättade vad som hänt för polisen möttes han av orden: ”Det där är bara barnhistorier”.

–Jag blev arg när jag fick höra det, säger Daniel Beihaghi, som inte kan förstå hur polisen kunde misstro hans berättelse.

I stället gjorde Daniels mamma, Meda Beihaghi, ett nytt försök att kontakta polisen. Hon fick då bekräftat att en polispatrull hade skickats till skolan och hämtat cykeln, eftersom den var anmäld stulen.

Bakom anmälan stod en mamma, vars son hade blivit av med sin cykel. När kvinnan fick syn på Daniels mountainbike stående vid Lorensborgsskolan trodde hon att det var sonens cykel. Efter kvinnans anmälan skickades en patrull till skolan och hämtade cykeln, bekräftar Stefan Olsson, kommissarie på Malmöpolisen.

Men när polisen började undersöka fallet kom det fram uppgifter som pekade på att ett misstag hade begåtts. Familjen Beihaghi har kunnat visa upp cyklens ramnummer och kvitto på att de köpte cykeln på Sportex för tre år sedan.

Stefan Olsson beslutade därför att lägga ner förundersökningen om att cykeln var stulen och kunde i stället konstatera att den rättmätige ägaren är Daniel Beihaghi.

Att polisen har misstagit sig i det här fallet, sticker Stefan Olsson inte under stolen med. Men var i hanteringen av ärendet som det har brustit har han inget svar på.

Kaicy Nordin, kommissarie på Malmöpolisen, har lett en intern-utredning om tjänstefel har begåtts. Enligt henne har patrullen på plats agerat rätt när de tog in cykeln för utredning. Men hur polisen därefter har skött ärendet har hon inte undersökt och kan inte svara på.

För att polisen ska kunna beslagta en cykel räcker det med att någon har gjort en polisanmälan om stöld.

–Ja, det stämmer. Vi måste hänga upp det här beslaget på något. Men finns det ingen polisanmälan så får det skrivas en anmälan i samband med att patrullen kommer dit och ska ta med sig cykeln, säger Stefan Olsson.

Men behöver ni åtminstone inte kolla så att cykelns ramnummer stämmer?

–Nej, det behöver inte finnas angivet i anmälan. Är det någon som påstår att ”det är min stulna cykel” och det inte finns någon anledning att misstro personen tar vi cykeln i beslag i regel. Och sen får det utredas i efterhand hur det hänger ihop. Det är rutinhantering helt enkelt.

För Daniel Beihaghis del kommer det inte att dröja länge förrän han får tillbaka sin cykel. Det enda han väntar på är ett brev där det står att beslaget av cykeln är hävt och att han kan komma och hämta sin röd-svarta mountainbike.

Visst tycker han att det känns skönt att äntligen få tillbaka sin cykel som han gillar så mycket. Men det har tagit alldeles för lång tid, säger han.

–Först trodde polisen inte på mig. Sen ska det dröja så här länge innan jag får tillbaka den.

–Ursäkta uttrycket, men det är för jävligt.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post