Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Redan duktiga elever ska "räddas" på tv

Malmö
Toppdelad
Prisbelönta lärare från hela Sverige handplockades för att rädda klass 9A på Johannesskolan. Allt dokumenterades av Robert Aschbergs produktionsbolag Strix och SVT. Men klassen är inte i behov av räddning, visar Sydsvenskans granskning av elevernas betyg. Snart premiärsänds doku-såpan i SVT.
Redan duktiga elever ska "räddas" på tv
Musikläraren Tony Kinberg, till vardags lärare på Rågsvedsskolan i Stockholm, tillsammans med Claudia Carrasco-Goncalves och Max Brozinic. Jag ser framemot att se programmet på tv. Men det pirrar lite i magen, säger Claudia Carrasco-Goncalves.BILD: Foto: Ingemar D Kristiansen
...

Under hela förra terminen fick klass 9A på Johannesskolan sina ordinarie lärare delvis utbytta. De ersattes av åtta specialistlärare som handplockades från hela Sverige. På tisdagen fick Sydsvenskan en smygtitt på en massivt bevakad pressvisning i Johannesskolans aula.

– Vi vill ge en fullständigt unik inblick i en för vuxna nästan helt sluten miljö, säger Johan Grafström, projektledare på SVT.

Annons:

Visningen av ”Klass 9A” börjar med att förklara att Johannesskolan är en riktigt dålig skola. Till specialskriven lågmäld musik av Nathan Larson berättar en röst, tillhörande skådespelaren Leif Andrée, att Johannesskolan är Malmös sämsta och den tionde sämsta i hela landet, enligt Skolverket.

Leif Andrées röst fortsätter förklara att de två senaste åren har 40 procent av Johannesskolans avgångselever tvingats söka sig till ”B-gymnasiet” individuella programmet (IV).

Men nu ska hyllade specialistlärare – flera har vunnit priser – ändra på detta. Och målsättningen är hög. Klass 9A ska på en termin bli en av Sveriges tre bästa klasser. Klassen har blivit vald för att de inte har de ”grundläggande kunskaper som krävs för att kunna tillgodogöra sig undervisningen”, enligt SVT.

Men eleverna, i den av skolledningen handplockade klassen, vi får träffa tillhör inte de 40 procent som tvingas söka sig till individuella programmet. Klassen är definitivt inte den sämsta i Malmö.

Sydsvenskan har begärt ut elevernas betyg från de tre senaste terminerna. Av klassens tjugo elever har 18 minst godkänt eller bättre i betyg i kärnämnena engelska, matematik och svenska. Sju av dem hade väl godkänt eller bättre i engelska. Åtta av dem hade väl godkänt eller bättre i matematik. Den katastrofmättade inledningsdramaturgin stämmer alltså inte in på klass 9A.

Strix och SVT spelade först in ett pilotavsnitt på Rosengårdsskolan våren 2007. Men det blev ingen fortsättning.

Johannesskolans rektor Eva-Marie Schultz är glad över att Johannesskolan vågade delta i dokusåpan.

Varför gör ni detta?

– Vi hade dåliga resultat. Det var lärarna på skolan medvetna om, säger rektorn.

Eleverna i 9A har ju redan bra betyg. Varför har ni valt dem?

– Jag har inte sagt att just de var dåliga, säger Eva-Marie Schultz.

– Vi ville visa upp en representativ klass, inflikar biträdande rektor Håkan Bengtsson Diurlin.

15-åriga eleven Karolina Rivera tyckte att hon fick bättre kontakt med de inhyrda speciallärarna än med sina vanliga lärare.

– De berättade mycket om sig själva och sina liv. Det blev mer privat och man fick bättre kontakt. I vanliga fall brukar lärarna bara se skolan som ett jobb, säger hon.

Gunilla Hammar-Säfström har undervisat eleverna i svenska, bild- och livskunskap. Hon har tidigare arbetat på Hinsebergs kvinnofängelse.

– Det gäller att bjuda på sig själv. Det handlar inte bara om att vara lärare, säger hon.

Prisbelönta lärare

De åtta speciallärarna har handplockats av Bert Stålhammar, professor emeritus vid Örebro universitet, tillsammans med skolledningen på Johannesskolan. De åtta lärarna har haft kvar undervisningen på sina ordinarie arbetsplatser, de har alltså inte arbetat heltid på Johannesskolan. Flera av dem är prisbelönta, bland annat av Kungliga Vetenskapsakademin. Bakom idén står Robert Aschbergs produktionsbolag Strix och SVT. Om två veckor sänds det första av tretton dokusåpa-avsnitt i SVT.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
  • Andreas Persson
Relaterat
Elever redo att bli "kända från tv"

Elever redo att bli "kända från tv"

Grundskolor klarar inte betygsmålen

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post