Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Småbrott strategin mot gängen

Malmö
Toppdelad
De rankas bland landets farligaste kriminella. Länskriminalen misstänker dem för mordförsök, flera bombdåd och en omfattande droghandel. Men i stället sätts de fast för diverse småbrott.

MALMÖ. –Det gäller att försöka vidta de åtgärder vi har möjligheter till, säger chefsåklagare Anders B Svensson.

Med skottsäker väst och en automatpistol i byxlinningen greps i tisdags ledaren för en av de två falanger som sedan i somras slåss om drogmarknaden i Sydsverige.

Annons:

21-åringen hade vid gripandet precis blivit frisläppt från ett tvåmånaders fängelsestraff. Han är ett efterlängtat kap för länskriminalen som i flera månader lagt ner stora resurser på att punktmarkera honom och flera andra huvudaktörer i den pågående konflikten.

I midsommarhelgen var han själv föremål för ett mordförsök på Botildenborgsvägen på Persborg. För övrigt samma plats som han greps på i tisdags.

Arbetsmetoden, att ständigt markera huvudaktörerna i gängkriget, har sedan start inte gett några större genombrott. Trots det intensifierades insatsen i fredags när flera poliser från polisområde Malmö förstärkte länskriminalen.

Fyra dagar senare greps gängledaren.

–Det innebär att vi har fått bort en nyckelperson i en av de här falangerna, säger kommissarie Börje Sjöholm vid länskriminalen.

– Och så visar vi att vi gör något och att vi inte accepterar det här.

Så sent som i förra veckan åtalades en av de båda bröder som pekas ut som ledare av den rivaliserade falangen. Han stämdes då för olaga hot, övergrepp i rättssak och två fall av stöld. I sammanhanget småbrott för en person som länskriminalen knyter till betydligt tyngre brottslighet.

Därmed har nu två av tre frontfigurer i gängkriget rättsliga påföljder att vänta.

–Alla brott ska beivras. Är det så att man har tillräcklig bevisning på de här punkterna ska det lagföras. Sedan får man jobba vidare på det andra, säger chefen över åklagarkammaren i Malmö, Anders B Svensson, och syftar på de uppmärksammade händelserna i Malmö och Lund.

Länskriminalens taktik är inte unik. Den har tidigare, med gott resultat, använts mot såväl kriminella mc-gäng och annan organiserad brottslighet i Stockholm, Göteborg och Köpenhamn.

En vanlig följd är att de som skuggas, precis som i Malmöexemplet, åker fast för småbrott. I de flesta fall med straffskalor långt under de brott som de egentligen misstänks för.

Chefen på Rikskriminalens underrättelseenhet, Thord Modin, ser många fördelar med taktiken, trots att de utpekade inte alltid får så långa fängelsestraff.

–Huvudsaken är att de har ögonen på sig. De ska veta att de aldrig går säkra, säger han.

– Dessutom stör vi deras verksamhet eftersom de inte kan bedriva den när de sitter bakom galler.

Den 21-årige mannen kommer, enligt vice chefsåklagare Mats Ericsson, under torsdagen att begäras häktad för grovt vapenbrott.

Händelserna kopplade till gängkriget

5 september 2007, Tornfalksgatan: En handgranat detonerar när en bil sätts i rullning. Attentatet var riktat mot en av Malmös största kokainhandlare.

6 september 2007, Södra Gulsparvsgatan: En bil beskjuts med flera skott. Bilen ägs av pappan till narkotikadömd man.

1 februari 2008, Mogensgatan/Lantmannagatan: En 24-årig man mördas med flera skott.

21 juni 2008, Botildenborgsvägen: Ledaren för den ena falangen skjuts ner i ett bakhåll. Han skadas allvarligt men överlever.

19 augusti 2008, Tornfalksgatan: En bil med en 22-årig man beskjuts. Gärningsmännen tros ha varit ute efter två bröder som leder ena falangen och drev krogen &bar i Lund.

21 augusti 2008, Mårtenstorget, Lund: En sprängladdning exploderar utanför &bar. Tros vara hämnd för mordförsöket i midsommarhelgen.

23 augusti 2008, Agnesfridsvägen: En handgranat kastas mot ett flerfamiljshus på Almgården.

28 augusti 2008, Ormvråksgatan: En pistolman skjuter vilt mot en bil på en parkering. Falangbröderna förmodad måltavla.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
  • Gängkriget i Malmö
24-åringen häktad misstänkt för mord

24-åringen häktad misstänkt för mord

Polisen letar nyckelvittne till skottlossning

Våld föder bara mer våld

Se alla artiklar
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post