Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Tolv rån på en dag – inga gripna

Malmö
Toppdelad
– Detta är den värsta natten på trettiotre år. Jag har aldrig varit med om något liknande. Poliskommissarien Hans Järvestam skräder inte orden när han kommenterar det stora antalet personrån som inträffade i Malmö under lördagen och söndagen. Minst tolv personrån ägde rum. Polisen är inte riktigt säker. Inte en enda gärningsman har gripits.

MALMÖ. Vid halvtvå-tiden på lördag eftermiddag genar två unga män över St Pauli Mellersta kyrkogård. De stoppas av ett gäng killar som hotar med att de ska hugga dem om de inte lämnar över sina mp-3 spelare och mobiltelefoner.

Minst tolv personrån inträffade i Malmö under lördagen och natten till söndagen. När Sydsvenskan ringer upp Malmöpolisen har de svårt att hålla reda på alla uppgifter som kommit in under natten.

Annons:

– Det här kommer att vara det stora samtalsämnet hos polisledningen idag. Jag har aldrig varit med om något liknande under min tid som polis. Jag har ändå jobbat i trettiotre år, säger kommissarien Hans Järvestam.

Trots massiva polisinsatser i natt har polisen inte gripit några misstänkta personrånare.

– Personrånen är väldigt svåra att klara upp. Vi måste vara snabbt på plats eftersom gängen förflyttar sig väldigt smidigt. Det är unga gärningsmän det handlar om. De nätta och viga, säger Hans Järvestam.

Strax efter klockan elva på lördagskvällen rånar ett ungdomsgäng en man vid Föreningsgatan-Amiralsgatan. Klädda i luvjackor flyr gänget mot Folkets Park. Polisen tar upp jakten och griper en person. Det visar sig sedan att det är fel person.

På Kungshällagatan i Husie knivrånas tre unga män vid midnatt av ett ungdomsgäng. Gärningsmännen får med sig offrens mopeder, skor, mp3-spelare och mobiltelefoner.

Polisen i Malmö har en speciell grupp som tar hand om alla personrån. En förundersökningsledare ska samla all information för att få en gemensam bild av hur det ser ut.

En timme in på söndagsnatten drabbas västra Malmö av ett antal grova rån. På Propellergatan i Västra Hamnen rånas ett ungt par av två ungdomar beväpnade med pistol och kniv.

Under loppet av en halvtimme rånas fem personer i Limhamn. Ett gäng i en mörk bil kör runt i villakvarteren och spanar på sina offer. Gänget hotar sina offer med en pistol och får med sig mobiltelefoner och plånböcker.

Polisen är förvånade över att Limhamn drabbades extra hårt under lördagsnatten.

– Personrånen brukar oftast ske inne i centrala Malmö. Detta är en ny trend. Limhamn är ju en ganska lugn stadsdel. Här har gärningsmännen åkt runt i sina bilar och spanat på sina offer, säger Hans Järvestam.

Ett stort antal rån skedde med hjälp av pistoler. Men polisen är inte säker på att det rör sig om riktiga pistoler.

– Det kan vara softair-guns. Alltså pistolrepliker. Detta är en plåga för oss inom polisen. Det är mycket svårt att se skillnad. Inte ens rutinerade poliser kan skilja dem åt, säger han.

Pistolreplikerna omfattas inte av vapenlagen. Därför står polisen handfallna inför problemet.

– Lagstiftningsmässigt kan vi inte göra något. Softair-guns räknas som luftvapen.

Problemen med personrån i Malmö tror Hans Järvestam beror på att många ungdomar känner sig marginaliserade i samhället. Även den misslyckade integrationspolitiken kan vara en orsak.

– Statistiken visar att det är många invandrarungdomar som ligger bakom rånen. Det är inte bara polisens uppgift att lösa detta. Kommunen och skolan har också ett stort ansvar. Ungdomarna har det svårt i skolan. De får inga jobb och bostäder, säger han.

Polisen ska nu sätta in extra resurser för att få bukt med problemen. Polisnärvaron ska förstärkas i city och likaså spaningsinsatserna.

– Jag är smärtsamt medveten om problemen. Men vi ska utplåna den här samhällsparasiten, säger Hans Järvestam.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
  • Andreas Persson
Relaterat

Stökigt i hela Skåne

Helgens många rån var råare än tidigare

Helgens många rån var råare än tidigare

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post