Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Mästerskap i isjakt på ringsjön

Omkretsen
Toppdelad

RINGSJÖN. I Holland fanns det ingen is och i Tyskland var den för tunn.

– Så vi fortsatte till Sverige och Ringsjön och här har vi perfekta förhållanden, säger John Blok, Holland. En av ett fyrtiotal isjaktsentusiaster som i lördags kom till Östra Ringsjön för att tävla i isjakts-EM som pågår till och med lördag.

Själv har John Blok den läckraste isjakten av dem alla, en vacker trotjänare från 1917.

– Fast den tävlar jag inte med, säger han. Den seglar jag med bara för att det är skoj. Jag har en annan tävlingsjakt.

Annons:

En liten bit bort gör sig Gé Been redo för att segla ut på Ringsjöns is. Han knäpper den tjocka rocken, drar ner mössan över öronen, sätter på sig glasögonen och drar på sig tjocka handskar.

Det är en plusgrad, men vinden blåser nästan kuling och snöflingor singlar sakta ner. När isjakten får upp farten, och det får den snabbt, känns kylan av rejält.

Även Gé Beens isjakt är modell äldre – men byggd bara för ett par år sedan efter en hundra år gammal förebild.

De stora isjakterna är redan en bra bit ut på sjön. Det är första dagen med bra vindar och tävlingsledningen hoppas hinna med fyra heat innan mörkret börjar falla.

Tyskland stårår som tävlingsarrangör och det är tre mästerskap som skall genomföras: Europamästerskapet, tyska mästerskapet och Baltic Cup.

Det är 22 isjakter som gör upp om titlarna och de tävlande kommer från Tyskland, Holland, Ryssland, Estland och Sverige.

För dagen är det de ryssarna och estländarna som seglar snabbast, vilket betyder toppfarter på mellan 100 och 140 kilometer i timmen.

Tre svenska isjakter deltar, samtliga kommer från Stockholm.

– Hemma har vi inte kunnat segla så mycket, säger skippern Mats Åkerblad och hans rorsman Peder Friis. Det är 30 centimeter snö på isen.

– Ringsjönsns is är kanonbra och perfekt för tävlingar.

Första heatet är avverkat med en rysk isjakt först över mållinjen. Några eftersläntrare väntas in, sedan är det samling på linje för nästa heat på en bana som går i en åtta.

Starten närmar sig, skipper och rorsman på varje isjakt står ute på isen och försöker få bästa möjliga fäste med sina specialgjorda spikskor.

En visselsignal ljuder och man springer igång sina jakter, hoppar i och racet är i full gång.

Det ärär mästerskap som genomförs utan publik. I stort sett i alla fall, för denna mulna tisdagsförmiddag räknar vi bara in fyra personer som promenerat ut till Östra Ringsjöns mitt för att följa tävlingarna.

Uppe i Ringsjö Wärdshus spejar krögaren Boris Levin ut över Ringsjön. Men isjakternas segel som nyss var synliga är försvunna.

Själv hade Boris Levin ingen aning om att Europamästerskapet 2006 skulle avgöras med värdshuset som bas.

– I lördags eftermiddag såg jag en rad bilar med stora trailers köra in på parkeringsplatserna, fyrtio personer knackade på hos mig och frågade om jag kunde ordna mat och boende åt dem. Och visst kunde jag det.

Tävlingarna avslutas på lördag.

Ringsjön har på senare år blivit ett eldorado för isjaktsseglarna. Ryktet om en jämn och fin is har spridit sig långt utanför Skånes gränser och det här är inte första gången som isjaktsfantaster från andra europeiska länder söker sig till Ringsjön.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Omkretsen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post