Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Näsbjörnar visas upp i Höör

Omkretsen
Toppdelad
Sedan en tid tillbaka har tre näsbjörnshanarna, som troligtvis är bröder, suttit i den gamla karantänen på Skånes djurpark. Nu flyttas de och på måndag kommer djurparkens besökare att kunna se dem.

Sydsvenskan tog kontakt med Johan Lindström, djurförman på Skånes Djurpark i Höör, för att prata mer om de tre näsbjörnarna som beslagtogs på en gård i Värmland i januari.

 

Annons:

Tar Skånes Djurpark nu även emot sydamerikaner?

– Det här är ett unikt tillfälle. Polisen hade inget hem åt dem, det hade vi. Men det är ingenting som vi kan fortsätta med. Nu har vi tillstånd att visa upp björnarna fram till den 23 april. Men lyckas polisen att hitta ett nytt hem åt dem så hamnar vi i ett annat läge.

 

Varför får man bara ha nordiska djur i parken?

– Sedanan djurparken startade står det i stadgarna att det bara är den nordiska faunan som ska visas upp. Men vi får ta in andra djur tillfälligt.

 

Hur inreder ni åt näsbjörnarna?

– Vi har gjort i ordning ett hägn på 250 kvadratmeter, satt in klätterträd så att de har olika klättermöjligheter och stockar som är halvmurkna så att de kan riva och leta föda. Vi har också inrett med grus och flis så att de har något att hitta på och satt in olika sorters skydd. Och framför allt grävmöjligheter.

 

Tror ni på fler besökare nu på sportlovet?

– Det är nog många som vill se björnarna. Flera har ringt och frågat efter dem, de har väckt mycket intresse.

 

Vill ni ha dem kvar efter att tillståndet gått ut?

– Vi hoppas att det löser sig och att de hittar någon annanstans att vara. För det står ju i våra stadgar att vi inte får ha dem. Men vi hjälper till under utredningens gång.

Näsbjörnar

Näsbjörnar är halvbjörnar som är släkt med de Nordamerikanska tvättbjörnarna. De lever i Mellan- och Sydamerika, är mellan 40 och 70 centimeter långa, har en lika lång tvärrandig svans, mycket rörlig nos och små öron. Näsbjörnar lever i skogar och äter både animalisk och vegetarisk föda.

Källa: Skånes Djurpark

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Omkretsen
  • Nathalie Nasr
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Omkretsen
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post