Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Ringsjön Runt lockade cyklister i alla åldrar

Omkretsen
Toppdelad

Bittida på morgon på lördagen såg man dem: bil efter bil efter bil på väg till startplatsen i Höör. Alla med en, två eller tre cyklar upphängda baktill.

Mindre morgonpigga trafikanter kunde se dem några timmar senare, då loppet tangerade E22-an eller riksväg 23, i klunga efter klunga på cykelsadel.

Den 39:e upplagan av motionsloppet Ringsjön Runt rullade på lördagen. Ungefär 4400 personer, i mycket blandade åldrar, och med vitt skilda motiv cyklade någon av de fyra olika slingorna runt Ringsjön.

TV-programmet På Spårets programledare Ingvar Oldsberg höjde kändisfaktorn och gav arrangemanget en känsla av vara ett av dem som räknas.

Annons:


Det gavs möjligheter att både prata och – för de mer framfusiga – låta sig plåtas tillsammans med Oldsberg vid stoppet i Osbyholm. Senare delade han ut priser vid målet i Höör.

Kanske kan man uppfatta Ringsjön Runt som den första sommarmarknaden. Folkfest är det i alla händelser. Ängen vid gamla riksvägen i Osbyholm kan en enda gång om året stoltsera med en sällsam blandning av vanliga människor och märkligt utstyrda cyklister som tar rast, dricker blåbärssoppa, äter bullar och rundsnackar om vad? Inte bara om cyklar.


Mellan två utskänkningstält stod dragspelaren Bengt-Göran Möllerstedt från Åhus, och spred med ”Sången om Elin” och sin egen ”Folkfest på hjul” en föraning av sommarens första dansbanesväng.

– De stora motionsarrangemangen i Sverige blir allt vanligare och större. Cykel är kanske inte det som växer mest, men cykelsport är omfattande i Skåne och södra Sverige, säger den tidigare sportjournalisten Ingvar Oldsberg.

Han lockades för två år sedan till Ringsjön av entusiasten Henk Beck i Skånes Cykelförbund, och han kommer gärna för att uppmuntra motionsidrotten, säger han.

Deltagarna är en brokig blandning. Sjuårige Wictor Pettersson från Häglinge fick sin gnisslande kedja smord av Sven Brink från en av de åtta servicebilarna.

Niklas Orest från Ängelholm såg 12,5 mil runt Ringsjön som en lagom uppvärmning inför Vättern Runt senare i juni, men drabbades av växelhaveri efter bara två mil.

Kurt Grönvall från Arrie har med ålderns rätt valt bort de flesta motionlopp men höll fast vid Ringsjörundan.


Henrik Falkenberg och Henrik Jangefelt från Sätoftaskolan i Höör hoppades vinna ett av de 10 000 kronor-pris som lottades ut till vart tredje deltagande högstadielag. Arrangörerna har lyckats förmå sparbanksstiftelserna i Skåne att sponsra verksamheten med mer än en kvarts miljon kronor för att få högstadieelever att motionera.

Flera företag, till exempel Danisco och Önneköps åkeri, och kommuner uppmuntrade anställda att delta som friskvård.

Småvägarna i Ringsjöbygden är bedövande vackra. Så därför: Varför betalar man 300 kronor för att trängas med 4 000 andra, när man skulle kunna cykla alldeles ostörd, gratis, och höra både näktergal och lärka?

– Vi gör vad som helst för att slippa våra gubbar en lördag, svarar Marie Oddsson, från Örtofta, snabbt och skämtsamt. Hon och Camilla Dahlström från Revinge hade dukat en sallad i gräset på ängen i Osbyholm.

– Det måste vara något särskilt, det ska hända saker omkring. Annars blir det inte av. Då blir det fjärrkontrollen istället.

– Vi har sprungit Vårruset tillsammans. Har man gjort det en gång, och klarat det, blir det något som drar.

Ringsjön Runt

4 400 deltog (4 200 förra året) i motionsloppet.

Fyra rundor: 3,5 mil landsväg eller 3,5 mil terräng, 6,5 mil, 12,5 mil.

Antal funktionärer: 310.

Flest deltagare under 1990-talets stora motionsvåg, därefter nedgång. Nu ökar antalet igen.

Arrangör är Skånes Cykelförbund med 23 klubbar.

Evenemanget omsätter cirka en miljon kronor, och är den största inkomstkällan för cykelsporten i Skåne.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Omkretsen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post