Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Skånskt dricksvatten från Ringsjön

Omkretsen
Toppdelad
Till våren kommer de flesta skåningars dricksvatten från Ringsjön i stället för småländska Bolmen. Kommunernas vattenbolag Sydvatten upptäckte nyligen att tunneln från Bolmen till Skåne har rasat strax norr om Perstorp. Vatten rinner fortfarande igenom men uppskattningsvis 70 procent av tunneln är igentäppt.
Skånskt dricksvatten från Ringsjön
BILD: Foto: Scanpix

– I berget som tunneln går genom finns sprickor som bara är några millimeter. När fukt kommer in i dem bildas lera. Vissa sorters lera sväller mycket vilket vi tror är orsaken, säger Caj Lundquist, teknik- och projektchef på Sydvatten.

Sydvatten förbereder att börja reparationsarbetet i mars och byter då ut Bolmen mot reserv­alternativet Ringsjön.

– Det är ett annat råvatten. Kanske är det från Ringsjön något hårdare. Men det är samma reningsprocess så jag tror inte någon kommer att märka skillnad, säger Caj Lundquist.

Annons:

Däremot måste Sydvatten analysera hur sjukhus och industrier som använder vatten i produktionen påverkas av den ändrade vattenkvalitén.

Följande kommuner byter till Ringsjön: Eslöv, Helsingborg, Höganäs, Kävlinge, Landskrona, Lomma, Lund, Svalöv, och mindre delar av Malmö och Staffanstorp.

Sydvatten räknar med att reparationerna tar sju till nio månader.

Vad händer om raset förvärras före mars och täpper igen tunneln helt?

– Vi har beredskap att byta till Ringsjön med kort varsel. All utrustning som krävs för att köra igång är testad, säger Caj Lundquist.

Reparationerna kostar Sydvatten 40 miljoner kronor – det mesta täcks enligt företaget av försäkringen.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Omkretsen
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Omkretsen
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post