Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

60 år som kommun

Staffanstorp
Toppdelad
Vad gör Staffanstorp till Staffanstorp? Den frågan har kommunen ställt sig inför 60-årsjubileet 2012. En blick i backspegeln visar några saker som gjort Staffanstorp till just Staffanstorp.
Villakvarter...
Villakvarter...

Patrik Thell, fd radiopratare och dj:

Annons:

Närradiosändningarna på 102,6 blev en angelägenhet även utanför Staffanstorp under 1990-talet.

”När man presenterar sig händer det att folk frågar: Var det du som sände i Radio Sfinx? Det var en fantastisk tid. Att vi hade en lite egen profil, med egyptiskt tema, gjorde att vi stack ut. När andra kanaler till exempel hade ’Veckans powerplay’ hade vi ’Veckans kamel’, sådana saker tror jag gjorde oss lite speciella. Jag minns inte riktigt vilket år jag började sända, men det var fältgruppen som fick mig att hoppa på. De visste att jag brukade vara dj på Skåningen. Radio Sfinx var som störst i mitten på 90-talet när vi samarbetade med Radio City. Siffror som vi fick visade att vi hade mellan 70  000 och 100 000 veckolyssnare. Sändningen sträckte sig långt utanför Staffanstorp. Vid bra väder nådde vi till och med Köpenhamn – ibland hade vi några lyssnare som ringde därifrån. Vi ordnade också Big-disco, som var kopplade till närradion och det gjorde att till exempel Svullo, Meja, Legacy of sound och Melodie MC kom till Staffanstorp och spelade. Även Dr Alban var nära att komma hit och spela.”

Per-Göran Hansson, kyrkoherde i Uppåkra församling:

Utgrävningarna i Uppåkra har riktat blickarna mot den lilla byn mellan Staffanstorp och Hjärup.

”Hade vi inte haft utgrävningarna och det stora fokus som nu finns på Upp­åkra tror jag inte att vi fått de omfattande renoveringar som vi i år har genomfört. Min uppfattning är att man nog gjort en minimumrenovering och samtidigt dragit ner på aktiviteterna i Uppåkra kyrka. Nu har det istället genomförts de största renoveringarna i kyrkans historia. Minst 18 miljoner har det kostat och invändigt är den nästan som ny. Jag tycker att det finns ett bra samspel mellan arkeologernas arbete och kyrkan. Vi jobbar båda för att få den här platsen mer levande.”

Inger Hossmark (M), kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp 1980–1993:

Inger Hossmark och Landshövding Bertil Göransson inviger Storgatan i Staffantorp. Startskottet på förändringen till ”den skånska småstaden”.

”Hur känner man igen en Staffanstorpsbo? På hans leriga skor. Det var skämt som vi ofta fick höra på den här tiden. Det fanns en period när det kändes som att allt var byggarbetsplatser och allt jag såg när jag tittade ut genom fönstret från mitt arbetsrum var byggkranar. När vi invigde Storgatan hade vi inte ens lagt asfalt. Det var inte lönt eftersom det samtidigt var på väg att bli en av Skånes största byggarbetsplatser på den tiden. Samma dag som invigningen av Storgatan hade jag tagit första spadtaget för fyra nya kvarter i centrum. I landshövding Bertil Göranssons invigningstal konstaterade han att ”detta är början på ytterligare en del av Staffanstorps utveckling”. Stanstadsprojektet byggde på att vi ville knyta samman Staffanstorp. Vi utlyste en tävling 1989 där vi sa att vi vill ha ett varumärke och ett centrum med ett vettigt trafikflöde som accepterar gående och cyklister även om bilen fanns kvar. Peter Broberg och Landskronagruppen vann tävlingen och satte ihop ett koncept byggt på fyra s, struktur, sammanhang, stadsmässighet och skånskhet. Storgatan blev det vi byggde kring och den invigdes den 24 september 1991. Det jag kan ångra i dag är att vi inte drev på tredje etappen mer. Den skulle knyta samman Storgatan med Järnvägsgatan och det hade behövts nu när man ska bygga ut Sockerbruksområdet.”

Jan Berggren, en av brödernabakom Hansastadsinspirerade Jakriborg i Hjärup:

På andra sidan järnvägspåret i Hjärup växer ett originellt bostadsområde upp i början på 2000-talet.

”Det var under en semesterresa till Tyskland 1987 som jag blev begeistrad av den medeltida bebyggelsen och ställde mig frågan: Varför bygger ingen så här längre? När vi planerade bebyggelsen fastnade vi för Hjärup. Det som var det avgörande var de goda kommunikationerna med tåg till Lund och Malmö. Hyllningar och kritik har avlöst varandra, men det som gjort mig gladast var när vår pappa talade om hur stolt han var över det som hans söner gjort. Annat som betytt mycket har varit när svenska och internationella tidningar gjort jämförelser med Prins Charles Poundbury och när vi hamnade på plats två i boken ’Sveriges 100 märkligaste sevärdheter’. Etta på listan var ’Konst på Hög’ på Kvarntorpshögen utanför Kumla.”

Staffanstorps kommun

Staffanstorps kommun är den enda skånska kommun som inte ingått någon sammanslagning efter 1952. Staffanstorps kommun bildades sedan Brågarp, Bjällerup, Esarp, Flackarp, Görslöv, Knästorp, Kyrkheddinge, Mölleberga, Nevishög, Särslöv, Tottarp och Uppåkra gått samman under centralorten Staffanstorps namn och bildat en gemensam kommun.

2498

… svenska kommuner blev 1 037 år 1952.

19 år senare genomfördes en ännu större kommunreform i Sverige. Det året gjordes förändringarna som gav oss i stort sett de kommuner vi har i dag.

För Staffanstorps grannkommun Svedala skedde sammanslagningen mellan Bara och Svedala först 1977.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Omkretsen
  • Staffanstorp
Relaterat
FP: Byt till Uppåkra

FP: Byt till Uppåkra

Ordentligt firande planeras

Annons:
Annons:
Fler artiklar från Staffanstorp
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post