Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Badman en av de bästa på BMX

Staffanstorp
Toppdelad
Han heter Badman men är proffs på BMX. NU erövrar han världen med sin hoj.
Badman en av de bästa på BMX
Träning, träning och åter träning är förklaringen till att fixa ett BMX-trick, förklarar Shane Badman.BILD: Foto: Anna Simonsson

– Jag älskar det du gör. Varsågod.

Lastbilschauffören sträcker fram en sedel till BMX-cyklisten Shane Badman. Badman skakar på huvudet.

Annons:

– Nej, tack det behövs inte.

Men lastbilschauffören står på sig.

– Visst ska du ha en peng, köp en dricka för den.

Lastbilschauffören är bara en av Shane Badmans beundrare. Pensionärer, skolbarn, familjer – alla brukar stanna en stund för att beundra cykelkonstnären vid basketplanen i Staffanstorp. Och det är svårt att inte bli imponerad av den muskulösa australiensarens tricks. Han sätter sig gränsle över cykeln, tar sats och flyger iväg. Hjulen snurrar blixtsnabbt och plötsligt lyfter ena hjulet och Shane Badman står upp och svingar sig runt på asfalten.

Shane Badmans cykelkarriär startade i hemlandet Australien. Han var fyra år och bodde i öknen tillsammans med sin familj.

Öknen vad ödslig och det fanns inga barn i området så föräldrarna köpte en cykel till sonen. Han cyklade långa sträckor varje dag och verkade aldrig få nog. Och när Shane Badman var tretton år började han köra BMX. Nu är han 29 år och kallas kungen av BMX Flatland. Flatland är en stil inom BMX och går ut på att cyklisten gör olika trick på platt mark. Sporten är liten i Sverige men desto större i andra länder. Ändå bor Shane Badman i Kyrkheddinge. Och det var kärleken som tog honom hit för cirka ett år sedan. Nu har kärleken tagit slut men Shane Badman bor kvar i Sverige.

– Jag gillar Sverige, folk är väldigt trevliga här.

När Shane Badman inte tränar på asfaltplanen vid Shellmacken i Staffanstorp tävlar och uppträder han på olika platser i världen. Nästa tävling är i Ungern och i augusti startar tävlingssäsongen i Australien. Då får han chansen att träffa sin familj och sin hemmapublik.

– Jag är lite som en ambassadör för Australien. De mål jag hade satt upp för mig innan jag var trettio har jag nått. Mitt nästa mål är att få nästa generation att lära sig BMX. Det är svårt att veta hur man går tillväga när man är ny inom sporten, säger han.

Vad krävs för att bli en duktig BMX:are?

– Koncentration, styrka och tålamod. BMX-åkning lär du dig inte på fem minuter. Vissa tricks tar veckor att lära sig och andra månader. Många människor vill ha saker direkt, de kan inte vänta. Det är synd.

Shane Badman

Ålder: 29.

Bor: Kyrkheddinge.

Gör: BMX Flatland proffs.

Träningstimmar per dag: Mellan två till fyra timmar under vardagarna och mellan sex till sju på helgerna. ”Om jag inte tränar på några dagar blir jag galen.”

Aktuell: I augusti startar den stora BMX-tävlingssäsongen i hans hemland Australien.

Förebilder: Den före detta boxaren Muhammad Ali och tävlingscyklisten Lance Armstrong. ”De är starka individer som aldrig ger upp.”

Så blir du en framgångsrik BMX-cyklist: ”Det krävs koncentration, tålamod, styrka och kreativitet. Stirra inte dig blind på trender utan följ din egen stil och känsla.”

BMX

BMX, Bicycle MotoX (MotoX är den amerikanska beteckningen för motocross), trampcykelcross, ingår sedan 1988 i Svenska cykelförbundets verksamhet efter att tidigare ha sorterat under Svenska motorcykelförbundet.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Staffanstorp
  • Omkretsen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post