Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Villor i Bara utan uppvärmning

Svedala
Toppdelad
Fyrtio villaägare i Bara står utan olja för uppvärmning. Detta efter att Energi- och fastighetsteknik AB i Enskede som äger och driver oljedistributionsanläggningen nu har gått i konkurs.

BARA. I ett brev till kommunen kräver intresseföreningen för Värby Villastad att de omgående tar fram förslag över hur villaägarna ska lösa sin energifråga.

Det ligger dock utanför kommunens ansvarsområde.

Annons:

– Det är beklagligt för de villaägare som drabbats. Men att privata företag går i konkurs kan inte kommunen ta ansvar för, säger Jan-Erik Eriksson (s), bygg- och miljönämndens ordförande.

Oljeanläggningen har tidigare varit ett orosmoln för villaföreningen. Även om endast 40 hushåll värmer upp sina hus med olja har 370 villor i området oljeledningar på sina fastigheter.

Detta har bekymrat villaägarna eftersom ledningarna är gamla och riskerar att läcka olja. De har påtalat risken för miljökatastrof för kommunen vid flera tillfällen.

Föreningen vill nu att kommunen ser till att anläggningen avvecklas ”utan negativ miljöpåverkan på ett snyggt och ansvarsfullt sätt”.

I våras beslutade bygg- och miljönämnden om att de ledningar som inte distribuerar olja ska rengöras och tas bort från systemet. Ingenting har hänt sedan dess.

– Vi har tryckt på företaget om att de skulle sanera ledningarna men utan resultat. Och nu har de gått i konkurs, säger Jan-Erik Eriksson.

Det är företagets konkursförvaltare som nu ska bedöma om driften ska övertas av någon annan. Innan det är utrett kan ingenting göras åt oljeledningarna.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Svedala
  • Omkretsen
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post