Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Köp in vattenkanoner"

Aktuella frågor
Toppdelad
Upploppen i Rosengård har gått för långt. Nu får det vara slut med daltet. Kanske är det dags att diskutera inköp av vattenkanoner, skriver moderaterna Anja Sonesson, förste vice ordförande i Malmö kommunstyrelse, och Stefan Lindhe, gruppledare i Malmö kommunfullmäktige.

De senaste dagarnas upplopp i stadsdelen Rosengård är ytterst allvarliga och den styrande rödgröna politiska ledningen i Malmö har reagerat alldeles för sent och är delansvariga för den uppkomna situationen.

I Rosengård har det anlagts bränder, kastats sten och slangbomber. Polisen har gjort ett fantastiskt arbete för att stävja oroligheterna och vi ger dem vårt fulla stöd. Ännu vet vi dock inte om insatserna varit tillräckliga. I detta läge är det tydligt att polisen behöver bättre resurser för att hantera denna typ av situationer. Införande av vattenkanoner måste åter börja diskuteras.

Annons:

Det är uppenbart att det stora flertalet av stadsdelens invånare inte är ansvariga för förödelsen. Antidemokratiska grupper på vänsterkanten står för den uppjagade situationen och är ansvariga för våldet. Det är dessa grupper som under ESF-mötet i Malmö förstörde Malmö centrum med krossade fönster och stenkastning.

Kommunstyrelsens ordförande Ilmar Reepalu (s) tog inte tydligt avstånd från vänsterextremisternas framfart utan sökte istället ursäkta dem. Samhället måste tydligt markera att våld aldrig kan accepteras som en politisk metod i en demokrati. Det vilar ett tungt ansvar på den styrande vänsterkartellen i Malmö som på vissa håll odlar en politisk kultur där man inte tar avstånd från utomparlamentariska aktioner som leder till våld.

Från moderat sida vill vi å det bestämdaste fördöma de våldsamma upploppen.

Det som nu händer på Rosengård är ett tydligt bevis på att socialdemokraternas integrationspolitik fullständigt misslyckats. Alltför många människor i området är utan jobb och har dålig förankring i det svenska samhället. I längden är detta en ohållbar situation. Vi känner med alla skötsamma Rosengårdsbor som nu upplever rädsla och förtvivlan över vad som händer.

Samtidigt är det viktigt att understryka att arbetslöshet och fattigdom inte får vara en ursäkt för att begå brottsliga handlingar. Det är uppenbart att det finns stora brister när det gäller trygghetsarbetet i Malmö. Alla Malmöbor har rätt att känna sig trygga i sina bostadsområden och på centrala torg och mötesplatser.

Vi har nu kommit mycket långt från trygghet när vi ser hur en stadsdel i Malmö far så oerhört illa. Trots olika typer av projekt som genom åren kostat miljontals kronor så går vi mot en mer negativ utveckling. Det borde nu vara slut med daltandet.

Föräldrarnas ansvar för sina barn måste stärkas. Det är skrämmande att höra att åtta­åringar springer ute sent på kvällarna och deltar i den här typen av aktiviteter. Föräldrarna måste ta större ansvar för sina barn.

Hat, våld och fundamentalism måste bekämpas och får inte få grogrund i Malmö. Arbetslinjen skall alltid gälla och passivitet och bidragsberoende motverkas.

Vi Malmömoderater efterlyser också en genomgripande reform av straffrätten samt ekonomiska sanktionsmöjligheter för att bekämpa denna typ av brottslighet. Upploppen i Rosengård är oacceptabel brottslighet som inte får tillåtas spridas och måste bekämpas med alla medel.

ANJA SONESSON

STEFAN LINDHE

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Aktuella frågor
  • Opinion
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Aktuella frågor
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post