Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Stoppa försökspotatisen"

Aktuella frågor
Toppdelad
I Skåne och i Norrland genomförs försöksodling med en gen-modifierad potatis som innehåller en antibiotikaresistent gen. Risken är att resistensen sprids. På sikt kan det leda till att viktiga mediciner inte längre fungerar, skriver Kathleen McCaughey, talesperson i GMO-frågor hos Greenpeace.

Snart är det midsommar: blommor, snaps, sill och potatis. Passa på att njuta, speciellt av potatisen. Inom kort kan vi ha kommersiell odling av en genmodifierad (GM) potatis som innehåller en antibiotikaresistent gen. Och det finns inga garantier för att den inte sprider sig och hamnar i maten.

Det är svårt att tro det, men Jordbruksverket godkänner fältförsök i Skåne och Norrland med GM-potatis som innehåller en antibiotikaresistent gen. Det är till och med möjligt att vi får en kommersiell odling redan nästa år.

Annons:

Potatisen är inte framtagen för att ätas men tillräckligt många skandaler genom åren har bevisat att GMO, genmodifierade organismer, inte går att kontrollera – det finns alltid en risk att de sprider sig.

Ett exempel på detta är en genmodifierad majs som inte hade godkänts som människoföda ens i USA. När den dök upp i tacoskal år 2000 blev det en skandal.

Ett annat exempel är en genmodifierad rissort från fältförsök i Kina och USA som förra året råkade blandas in i matris som sedan exporterades till bland annat Sverige.

De här exemplen är förstås alarmerande. Men risken med GMO som innehåller en antibiotikaresistent gen är av en annan karaktär. Resistensen kan överföras till bakterier så att viktiga mediciner inte längre fungerar.

Att antibiotikaresistensen ökar oroar många läkare, sjuksköterskor och småbarnsföräldrar. Hur skall vi kunna bota vissa allvarliga infektioner om antibiotikan inte fungerar längre? I det sammanhanget har vi på Greenpeace mycket svårt att förstå att företag tillåts sätta potatis som innehåller antibiotikaresistenta gener. Varje år odlas sådan potatis i fältförsök från Luleå till Kristianstad. Och det hela är godkänt av Jordbruksverket.

I och för sig godkänner Jordbruksverket i stort sett alla ansökningar som har med genmodifiering att göra. Detta har även uppmärksammats av Riksrevisionen som menar att Jordbruksverket inte tar hänsyn till de långsiktiga effekterna i sina riskbedömningar av GMO.

Men att Jordbruksverket inte sätter ned foten när det gäller antibiotikaresistens är väldigt svårt att förstå. Man brukar tala om försiktighetsprincipen när det gäller att släppa ut nya ämnen och kemikalier i naturen. Men i det här fallet borde det räcka med vanligt bondförnuft.

Så vad säger de andra myndigheterna? Är det inte dags att Smittskyddsinstitutet rycker in? Eller Socialstyrelsen, som år 2000 skrev en handlingsplan för att fasa ut GMO med antibiotikaresistens inom fem år. Ja, räkna själv, året är nu 2007.

Även EU-kommissionen har sagt att genmodifierade grödor med antibiotikaresistens, som kan ha negativa effekter på människors hälsa eller miljön, måste fasas ut före slutet av 2008.

Och EU:s läkemedelsmyndighet EMEA, European Medicines Agency, menar att just den gen som potatisen innehåller kan vara ett hot mot antibiotika som är viktiga redskap i kampen mot TBC, som varje år drabbar cirka åtta miljoner människor globalt.

Man kan bara spekulera i varför Jordbruksverket väljer att ignorera den här befogade oron. Det är ju inte direkt så att dessa grödor är till stor nytta för mänskligheten.

Potatisen som innehåller antibiotikaresistens är framtagen för papperstillverkning. Dessutom är den antibiotikaresistenta genen helt onödig och bygger på en föråldrad metod. Företaget bakom potatisen, Plant Science Sweden – en del av det tyska kemikalieföretaget BASF, har slutat använda den i nyare sorters GM-potatis.

Men när jag frågar en representant för Plant Science Sweden varför de inte drar tillbaka den problematiska potatisen svarar han att företaget inte satsat flera hundra miljoner på en potatis för att bara dra tillbaka den. Tvärtom hoppas Plant Science Sweden på att kunna odla och sälja den kommersiellt snart.

Genmodifierad antibiotikaresistent potatis i stor skala i svenska jordar, kanske redan till nästa midsommar – vilken vision! Skall de andra myndigheterna som har kompetens i frågan verkligen låta Jordbruksverket löpa amok? Var är ni? Rädda potatisen! Stoppa Jordbruksverket!

KATHLEEN McCAUGHEY

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Aktuella frågor
  • Opinion
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Aktuella frågor
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post