Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Utanförskap ingen ursäkt att tillgripa våld"

Aktuella frågor
Toppdelad
Bilden av Rosengård som en krigszon förmedlas över hela landet. Extrema politiska rörelser, proffshuliganer, kända kriminella använder kravallerna för egna syften, skriver integrationsminister Nyamko Sabuni (fp) och Ilmar Reepalu (s), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Vi vill uppmana de vuxna i Rosengård, såväl föräldrar som andra förebilder, att försöka lugna ner ungdomarna och se till att oroligheterna upphör.

De senaste dygnens händelser i Rosengård, med anlagda bränder, upplopp och stenkastning mot polis och räddningstjänst, är självklart helt oacceptabla. Det finns en blocköverskridande enighet om att vi aldrig, under några omständigheter, kan tolerera våld eller andra antidemokratiska metoder som ett sätt att lösa konflikter.

Annons:

Vi kan heller inte tolerera att extrema politiska rörelser, proffshuliganer, kända kriminella personer och andra våldsverkare använder Rosengård som skåde­plats för egna syften: att skapa kaos och slåss mot polisen.

Nu förmedlas en bild av Rosengård som krigszon i medier över hela landet. Det är en bild som de som bor i stadsdelen inte känner igen. De upplever det som djupt olyckligt att Rosengård ännu en gång får stämpeln som ett problemområde med ständiga konflikter och oroligheter.

Det bor runt 8 000 ungdomar i Rosengård. En ytterst liten del av dem deltar i skadegörelsen och oroligheterna. Enligt polisen är majoriteten av de ung­domar som startade oroligheterna antingen kända kriminella personer eller tillresta aktivister som inte har något egentligt intresse för stadsdelen och dess invånares bästa. De är bara ute efter att ställa till bråk och skapa en konfrontation med polisen. För de allra flesta Rosengårdsbor är situationen djupt tragisk och det som sker är självfallet inget som gagnar stadsdelen.

Det är också allvarligt att det finns vuxna i området som i stället för att mana ungdomarna till lugn och besinning gör det motsatta: uppmuntrar till ockupation, våld och motstånd. Det råder ingen tvekan om vilka som drabbas hårdast av våldet vi ser. Det är inte polis eller samhället i stort, utan alla de som väljer att leva i Rosen­gård.

Sociala missförhållanden, utanförskap och arbetslöshet är ingen ursäkt för att tillgripa våld.

I det akuta skedet är ordningsfrågan ett polisiärt ansvar, men alla vuxna har ett ansvar för att medverka till att dämpa situationen och hindra kriminella personer, aktivister och omdömeslösa vuxna från att dra med sig grupper av ungdomar i den typ av händelser som vi nu dessvärre ser utspela sig i Rosengård.

NYAMKO SABUNI

ILMAR REEPALU

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Aktuella frågor
  • Opinion
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Aktuella frågor
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post