Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Blunda inte för hedersvåld

Huvudledare
Toppdelad
Genom utökat samarbete och snabbare insatser skall polis och andra myndigheter bli bättre på att tackla hedersrelaterat våld.

Under två år har stiftelsen Kvinnoforum tillsammans med Rikspolisstyrelsen, åklagarmyndigheten, Eskilstuna kommun och länsstyrelsen i Uppsala utvecklat en strategi för att upptäcka och utreda hedersvåld. Modellen skall nu spridas över landet, rapporterade Ekot igår.

Det hedersrelaterade våldet sopades länge under mattan. Här som i andra länder krävdes att någon skulle mista livet, att en ung flicka genom sin död skulle göra det omöjligt att fortsätta att blunda för förtryckets avskyvärda konsekvenser.

Annons:

I Storbritannien hette hon Rukshana Naz. Hon väntade barn med sin ungdomskärlek och vägrade göra abort, vägrade att gifta sig med den äldre man föräldrarna sett ut åt henne. Under en familjemiddag ströps Rukshana Naz med ett hopprep av sin bror medan hennes mamma höll fast henne. Det inträffade i Nottingham 1998.

I Turkiet hette hon Semse Allak. Hon hade blivit gravid utan att vara gift och stenades av sin familj när hon försökte fly. Semse Allak lämnades att dö, men några kvinnor i byn förde henne till ett sjukhus. Där låg hon i koma i sju månader innan hon avled. Ingen i hennes familj besökte henne. Det inträffade 2002 och utlöste en omfattande debatt i Turkiet.

I Sverige hette hon Fadime Sahindal och mördades av sin egen far. För ett par veckor sedan, den 21 januari, uppmärksammades sexårsdagen av mordet med manifestationer runt om i landet.

Under de sex år som gått sedan mordet på Fadime Sahindal har trots allt mycket hänt i Sverige. I höstas lade regeringen fram en handlingsplan för hur bland annat hedersrelaterat våld skall hanteras.

Men frågan förblir känslig. Många vägrar att erkänna – i alla fall öppet – att det hedersrelaterade våldet skiljer sig från andra former av våld som kvinnor utsätts för.

Malmöforskaren Pernilla Ouis fick i uppdrag av Rädda Barnen att skriva en rapport om hedersrelaterat våld i Mellanöstern. Hennes slutsatser föll inte uppdragsgivaren helt i smaken. Känsliga delar togs bort.

”De har strukit allt som förklarar hederstänkande och hedersvåld”, sade Ouis till Sydsvenskan den 15 januari.

Rädda Barnens ordförande Marianne Nivert svarade att det vore diskriminerande att koppla hedersrelaterat våld till vissa religioner, kulturer eller folkgrupper.

I enen debattartikel i Svenska Dagbladet i lördags kritiserade bland andra Farnaz Arbabi och Lotta Fristorp, författare till Överlevnadshandbok för flickor om frihet och heder, Rädda Barnen för att vara ”en del av problemet”.

Men så länge rättsväsendet inte blundar kan Rädda Barnen få sova vidare.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Huvudledare
  • Opinion
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Huvudledare
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post