Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Enad front mot brotten

Huvudledare
Toppdelad

Malmö är fantastiskt.

Och förfärligt.

Parkerna, torgen, kanalen, stranden, gångavstånd till det mesta och så solen som går ner över Öresund ...

Men också: bilbomber, bankrån, misshandel, mord, gisslandrama, stenkastning, våld och hot. Bara de senaste veckorna.

Annons:

Brotten väcker inte ens en upprörd debatt längre, de får inte stora rubriker, de kommenteras sällan på ledarplats.

Det är illa om medier, politiker, myndigheter och medborgare sakta vänjer sig vid våldet – men ännu värre att allt detta sker.

Nu drar också näringslivet öronen åt sig.

Tre allvarliga brott bara några hundra meter från Eons huvudkontor på Regementsgatan gör koncernchef Håkan Buskhe allvarligt oroad. Han försöker uttrycka sig diplomatiskt, talar om att Malmö är en vacker och trevlig stad, men också om ”frågetecken inte bara hos mig och mina medarbetare utan också bland folk utifrån”, på Eon i Tyskland.

Om platsen för koncernens huvudkontor skulle bestämmas idag tvivlar Buskhe på att det skulle bli Malmö, säger han till ledarredaktionen.

När ett internationellt storföretag tvekar inför att ta hit sina experter för att deras säkerhet inte anses tryggad. När experterna tvekar inför att ta hit sina familjer. När företagets servicepersonal inte rycker ut i vissa delar av stan utan poliseskort. När det framstår som tveksamt om detta företag hade etablerat sig i staden om frågan kom upp idag ...

Då är läget allvarligt.

Då riskerar vi medborgare inte bara att drabbas direkt av brottsligheten, då är det inte bara Malmöbor som är oroliga. På sikt skadas då utvecklingen i hela regionen.

Lösningen är inte fler övervakningskameror, inte på gångstråket genom stan och inte på brandbilarna – ett färskt förslag som är svårt att förstå tanken med: Vad skall kameran fokusera på?

Lösningen är inte heller de främlingsfientligas universalmedicin: stoppa invandringen, stoppa det mångkulturella samhället.

Lösningen är att brott måste förebyggas och beivras.

Det handlar om polisens arbete i en akut situation: att de som rånade banken på Regementsgatan i måndags greps så snabbt var resultatet av ett effektivt polisarbete. Men det handlar också om övriga myndigheters samverkan, resoluta åtgärder mot ungdomsbrottslighet och utanförskap, politikers beslutsamhet och vanliga medborgares civilkurage.

Samverkan mot brott.

Det duger inte att lägga sig platt för kriminella.

Det borde vara så självklart att det inte skall behöva sägas. Men ibland måste också det uppenbara uttalas.

Malmö är inte Sveriges Chicago. Men risken finns att bilden utåt inte blir att Malmö är Sveriges bästa storstad – nyligen utnämnd i tidskriften Fokus – utan en gangsterstad.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Huvudledare
  • Opinion
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Huvudledare
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post