Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Hjälp Olofsson

Huvudledare
Toppdelad
Är det verkligen rimligt att miljonärer får barnbidrag?

Ja, även miljonärer bör få barnbidrag. Det finns fortfarande goda skäl för det.

Stridsfrågan om barnbidrag till förmögna är äldre än centerledaren Maud Olofsson själv, hon som i en intervju i Svenska Dagbladet igår öppnade för att inkomstpröva barnbidraget:

Annons:

”Det är klart att många funderar över varför alla höginkomsttagare ska ha barnbidrag.”

Olofsson är född 1955. Redan 1948 ändrades reglerna: barnbidraget blev allmänt utan inkomstprövning.

Att högavlönade inte bör få bidrag kan låta hur skäligt som helst – särskilt som denna tanke återupplivades på tisdagen, samma dag som Rädda Barnen slog larm om att klyftorna mellan rika och fattiga barn i Sverige ökar. Men analysen är grund och luktar populism och trånad efter högre opinionssiffror lång väg.

Det finns en rad skäl att inte röra reglerna för barnbidraget.

Dagens system är enkelt och obyråkratiskt. Varför krångla till det?

Vidare är barnbidraget en stomme i det generella välfärdssystemet, som medverkar till att höginkomsttagare accepterar ett hyfsat solidariskt högskattesamhälle. Alla får något tillbaka. Denna generella välfärd gynnar i längden, enligt tongivande forskare, de sämst ställda.

Symboliskt vilar det också något vackert över att varje barn i samhällets ögon är lika mycket värt.

Men det viktigaste argumentet är nog ett annat:

Varje åtgärd som skapar tröskeleffekter och bidrar till att folk av taktiska skäl väljer att jobba mindre blir ett problem.

Med stor möda har fyra borgerliga partier gått ihop i en allians och vunnit ett val. Politiken har spunnits kring arbetslinjen. Mantrat har varit att det måste löna sig bättre för låg- och medelinkomsttagare att arbeta.

Då går Maud Olofsson ut och talar om höjd garantipension. Vällovligt, men stick i stäv med jobbpolitiken. Och om inkomstprövade barnbidrag. Stick i stäv med jobbpolitiken.

Hur tänker centerledaren?

Om Olofsson inte värnar alliansregeringens sammanhållning kan hon tänkas prioritera sitt eget partis politik. Men:

I valrörelsen 2006 krävde centern en fördubbling av barnbidraget. Olofssons tankebanor är alltså svåra att följa: om inte en fördubbling är politiskt möjlig så får det istället bli ett slags halvering ¿ eller? Idén rimmar inte ens med centerns traditionella vurm för grundtrygghet – lika för alla oavsett inkomst.

Kanske är det dags att ge Maud Olofsson ett ordentligt bidrag:

Övriga partiledare i alliansen, hjälp Olofsson och hennes centerparti med logiken och politiken.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Huvudledare
  • Opinion
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Huvudledare
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post