Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Nätpirater i sjönöd

Huvudledare
Toppdelad
Det blev fällande dom för samtliga fyra åtalade i The Pirate Bay-rättegången.
Stockholms tingsrätt värnade upphovsrätten. Det är bra.

Domen uppfattas av många som överraskande hård: ett års fängelse vardera och 30 miljoner kronor i skadestånd för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen.

De åtalades advokater tycks ha varit förberedda, redan igår eftermiddag skickades det första överklagandet in till hovrätten.

Annons:

Tingsrättens utslag kommer således att överprövas i minst en instans, vilket också är bra. Frågan är viktig och domen kan få stor betydelse inom ett område där lagstiftningens tillämpning länge varit oklar.

Reaktionerna var på det hela taget förutsägbara. Film- och musikbranschens representanter jublar. Piraterna själva är förorättade.

”Vi kan inte annat än skratta. Vi kan inte betala och vi kommer inte att betala, även om jag hade pengar så skulle jag hellre elda upp pengarna, och inte ens ge dem askan”, förklarade den dömde Peter Sunde.

Alltsedan åtal väcktes har nätpiraterna putsat på sina hjälteglorior – när de inte varit öppet hånfulla. Sitt eget ansvar för den olyckliga utveckling i riktning mot ökad reglering och kontroll som hotar tycks de inte ägna en tanke.

Efter domen försäkrades att The Pirate Bay kommer att drivas vidare och att servrarna numera finns utomlands.

Vilka praktiska konsekvenser tingsrättens avgörande får återstår att se. Roger Wallis, professor i medieteknik på KTH och ledamot av regeringens IT-råd, hävdade igår att domen gör alla bredbandsleverantörer kriminella.

En märklig slutsats.

”Genom att tillhandahålla en webbplats med välutvecklade sökfunktioner, enkla uppladdnings- och lagringsfunktioner samt genom att förmedla kontakter mellan enskilda fildelare ... har ... verksamheten underlättat och således främjat brott”, skriver tingsrätten i domskälen.

Det brottsliga består således i betydligt mer än att leverera bredband.

Och eftersom åklagaren visat att åtminstone 1,2 miljoner kronor i reklamintäkter från webbplatsen betalats ut till de fyra åtalade anser rätten också att brotten ”skett inom ramen för ett kommersiellt syfte”.

Domen i sig betyder knappast att internet blir mindre fritt, vilket många kritiker hävdar. Däremot att det blir mera riskfyllt att sätta upphovsrätten ur spel.

Och förhoppningsvis innebär minskad konkurrens från illegal fildelning ökade möjligheter och ökat intresse för att utveckla nya och användarvänliga betaltjänster för musik och film på internet.

Piraterna seglar förmodligen vidare, om än med slagsida, för om gårdagens dom står sig innebär det att deras motståndare fått in ett par rejäla träffar under vattenlinjen.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Opinion
  • Huvudledare
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Huvudledare
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post