Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Verkliga vänner

Huvudledare
Toppdelad
I ett ovanligt uttalande på Arabförbundets extrainkallade möte i Kairo i helgen fördömde flera ledande arabstater Hizbollahs attacker mot Israel som ”oansvariga” och ”oacceptabla”.

Det är ett fördömande som är lika oväntat som välkommet. Att det kommer samtidigt som Israels anfall mot Libanon väcker folklig vrede runt om i arabvärlden understryker att arabländernas ledare är genuint bekymrade över utvecklingen.

Det understryker också att konflikten är långt mer komplicerad än vad som syns på ytan.

Annons:

”Detta är inte en konflikt om palestinska eller libanesiska fångar i israeliska fängelser”, skrev Thomas L Friedman, kolumnist i New York Times, nyligen. ”Det är en kamp om makten i Libanon, Palestina och Irak.”

Ingen kan tro att den palestinska saken gynnas av Hamas och Hizbollahs kidnappningar av israeliska soldater. Det är palestiniernas stora olycka att konflikten kidnappats av militanta islamister som cyniskt utnyttjar den för att flytta fram positionerna i ett större maktspel.

Det är detta som bekymrar arabledarna. Bakom Hizbollah står Iran, vars växande maktambitioner hotar stabiliteten i hela regionen. Det borde rimligen också bekymra omvärlden.

Kritiken mot Israels militära offensiv i Libanon har varit hård de senaste dagarna. Med all rätt. Israels angrepp slår inte bara mot Hizbollah utan drabbar också den libanesiska civilbefolkningen hårt. Alltför många oskyldiga har fått sätta livet till de senaste dagarna.

Det är också svårt att tro att Israels egen säkerhet blir större av att grannlandet Libanon åter drivs in i politiskt kaos. Israel har allt att vinna på att lyssna på de vänner i omvärlden som vädjar om återhållsamhet och förhandlingar och vill att FN involveras.

Risken finns dock att kritiken av Israels agerande förvandlas till ett indirekt stöd för Israels fiender. Att extremisternas ställning stärks. Det vore det sämsta tänkbara. Inte minst för palestinierna.

Det är därför viktigt att kritiken också sätts i rätt perspektiv. Kritiken mot Israels agerande bygger på att Israel, till skillnad från dess fiender, är en demokratisk stat med ett grundläggande stöd bland andra demokratiska stater. Israels rätt att existera och att försvara sina gränser och sina medborgares säkerhet är inte ifrågasatt.

Eller snarare: borde inte vara det.

Verkligheten är att Israel existerar i en omgivning där många önskar dess utplåning. Det är förutsättningen för all israelisk säkerhetspolitik.

Verkliga vänner vågar kritisera. Men stödet är orubbat. Det borde framgå oftare.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Huvudledare
  • Opinion
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Huvudledare
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post