Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Ett hot mot demokratin

Mats Skogkär
Toppdelad
Grundlagen ger alla i Sverige en absolut åsiktsfrihet och en vidsträckt yttrandefrihet.

Det tycker vänsterpartiet inte om. Därför har vänsterpartiet kommit fram till att grundlagens fri- och rättigheter inte omfattar personer med åsikter som vänsterpartiet starkt ogillar.

Just nu gäller det Sverigedemokraterna.

Annons:

I morgon kommer Sverigedemokratisk ungdom, SDU, att försöka hålla ännu ett torgmöte i centrala Malmö. Vänsterpartiet och dess sympatisörer kommer ännu en gång att försöka stoppa det.

Budkavlen går på internet. På Facebook mobiliserar gruppen Blockera SD:

”Vi uppmanar alla att vid varje tillfälle på ett fredligt och kärleksfullt sätt blockera SD:s möten för att visa att vi inte accepterar ett rasistiskt parti i vår närhet.”

Fredligt och kärleksfullt – den ironiska generationen är i farten.

Stämningen vid SDU:s torgmöte i Malmö för två veckor sedan var snarare hatisk. Med visselpipor, tutor och talkörer dränktes varje försök från Sverigedemokraterna att göra sig hörda. Flaskor, muggar och rutten frukt kastades. Polisen fick kalla in förstärkning för att situationen inte skulle gå överstyr. Våldet var inte långt borta.

Det handlar inte bara om att överrösta. Det verkliga syftet är att skrämma. Att tysta.

Men mötessabotage mot ett politiskt parti är ett hot mot demokratin. Även när detta parti heter Sverigedemokraterna.

En av medlemmarna i Blockera SD är Vilmer Andersen, gruppledare för v i regionfullmäktige i Skåne och ledamot i vänsterpartiets partistyrelse.

I gårdagens Sydsvenskan gjorde Andersen gällande att han inte vill begränsa Sverigedemokraternas yttrandefrihet. Han vill bara inte att någon skall kunna höra dem yttra sig:

”Det bästa tycker jag hade varit två högtalarsystem. Ett för Sverigedemokraterna och ett för människor som tycker annorlunda.”

Ann-Sofie Jakobsson, som representerar vänsterpartiet i tekniska nämnden i Malmö, var med vid motdemonstrationen den 4 oktober. I en kommentar på partiets hemsida lovar hon:

”Detta är endast upptakten på vad det oseriösa partiet SD har att vänta.”

Anneli Philipson är kommunalråd (v) i Malmö med ansvar för frågor som rör demokrati. Till tidningen City säger hon:

”Folk har rätt att protestera mot det som sägs och visa sitt missnöje. Accepterar man inte det får man hålla interna möten.”

I vänsterpartiets retorik handlar det som synes om spontana folkliga protester. Det är ett resonemang lika genomskinligt som partiets demokratiska fernissa är tunn.

Sverigedemokraternas åsikter och argument må vara hur osmakliga som helst. De bemöts ändå bäst i en öppen debatt. Det borde inte vara så svårt.

Att jaga dem från gator och torg är den enkla lösningen och säkert en härlig kick för kravall­vänstern. Men det gör Sd till martyrer och ger dem förmodligen nya sympatisörer.

Det kan rent av vara det bästa sättet att se till att Sverigedemokraterna tar plats i riksdagen efter valet 2010.

Men följderna är i sig ointressanta. Demokrati bygger på principer. Då kan inte ändamålet helga medlen.

Mats Skogkär

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Opinion
  • Mats Skogkär
  • Signerat
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post