Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Pigg 400-åring

Ola Carlson
Toppdelad

Hudsonfloden lyser i morgon upp av sällan skådade fyrverkerier. Men det beror inte bara på att det är Fourth of July, USA:s nationaldag.

Staden är ett äldre födelsebarn än landet, för 2009 fyller New York 400 år.

NEW YORK

President Barack Obama har därför beslutat att öppna Frihetsgudinnans krona för allmänheten, för första gången sedan den 11 september 2001.

Annons:

’’Ge mig dina trötta, dina fattiga …”, uppmanar Frihetsgudinnan den gamla världen.

Än idag står New York för uppmaningen. 36 procent av New York-borna uppges vara utlandsfödda. Men inkluderas stadens så kallade illegala invandrare är andelen betydligt högre. Minst en halv miljon invånare uppskattas leva och arbeta papperslöst.

Böcker med anledning av 400-årsjubileet må frossa i mytbildningen kring New York och föregångaren Nieuw Amsterdam, Nya Amsterdam. Invandrare har alltid främst lockats av stadens utbud av jobb.

Så ser också verkligheten ut i den nya romanen Brooklyn av irländske Colm Tóibín. Boken fångar det speciella med New York:

Stadsdelar som är som miniutgåvor av världens länder. Där invandrare etablerar sig genom att köpa upp kvarter.

Finntown och Bay Ridge i Brooklyn färgades i början av 1900-talet av nordiska invandrare och deras nydanande bostadsrätter. Idag bor här mest asiater. Och Finntown heter Sunset Park.

Som invandrarstad är 400-åringen trots allt en lysande förebild. Inte minst för städer i EU-länder plågade av främlingsfientlighet. Dagens Amsterdam mår säkert bra av jubileumsutbytet med före detta Nya Amsterdam.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Opinion
  • Ola Carlson
  • Signerat
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post