Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Frostat glas folkets lysningspresent

Prinsessbröllop
Toppdelad
Efter lysningen i dag fick kronprinsessparet ta emot riksdagens och regeringens – och svenska folkets – gemensamma gåva: En servis från Orrefors, 1000 handblåsta glas att använda vid parets representation.
Frostat glas folkets lysningspresent
Din och resten av svenska folkets gåva: En servis på 1000 delar.BILD: Foto: Scanpix

STOCKHOLM. Efter lysningsgudstjänsten i dag fick kronprinsessan Victoria och Daniel Westling ta emot riksdagens och regeringens gemensamma gåva: En unik glasservis i 1 000 delar, värd 300 000 kronor.

Gåvan överlämnas av talmannen Per Westerberg och statsminister Fredrik Reinfeldt vid lysningsmottagningen på Stockholms slott.

Annons:

Servisen, tillverkad av Orrefors, består av totalt 200 uppsättningar av fem olika sorters glas och är tänkt att komma till användning vid kronprinsessparets representation. Glasen är klassiskt enkla och prydda med parets monogram. En ovanlig detalj är den rimfrostliknande bottnen i glasen.

– Det är en unik servis till unika personer. Jag inspirerades av att vår nordliga kronprinsessa förlovade sig på ett vintrigt Drottningholm, säger formgivaren Erika Lagerbielke till TT Spektra.

Glasservisen är att betrakta som en gåva också från svenska folket, enligt Westerberg och Reinfelt.

– Det är en tradition att riksdagens och regeringens gåva är av svenskt hantverk, säger Per Westerberg.

Överlämningen skedde i Blå salongen i prinsessan Sibyllas våning, där talmannen och statsministern bar fram en låda, över en meter lång, till ett uppställningsbord.

– Oj, så vackert, utbrast prinsessan Victoria när hon såg innehållet.

Annons:
Annons:
Relaterat
Victoria lyste ihop med Daniel

Victoria lyste ihop med Daniel

Annons:
Annons:
Fler artiklar från Prinsessbröllop
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post