Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

JK granskar tystad personal

Skåne
Toppdelad
Det var inget grundlagsbrott när divisionschef Carsten Rose la munkavle på personalen, eftersom ingen utsattes för någon bestraffning.
JK granskar tystad personal
BILD: Arkiv: Sydsvenskan

Den 11 november skrev tolv medarbetare vid onkologiska kliniken på Suskritisk debattartikel i Sydsvenskan om hur besparingar hotar cancervården. Artikeln fick divisionschefen att lägga munkavle på de anställda.
Enligt den anmälan som lämnats till JK har Carsten Rose hotat personalen med repressalier i form av degraderingar. I artiklar i Sydsvenskan har Carsten Rose sagt att han inte hotat någon, bara sagt att de underlydandes "chefskap kan ifrågasättas".
Endast JK får dra människor inför rätta för misstänkta grundlagsbrott. I grundlagen finns det så kallade repressalieförbudet – offentliganställda som framför sin åsikt får inte straffas. Brott mot förbudet kan ge fängelsestraff.
I sitt utlåtande konstaterar JK att Carsten Rose inte har brutit mot repressalieförbudet, eftersom ledningen inte vidtagit några åtgärder mot de anställda. Men JK kommer ändå att granska sjukhusledningens agerande mot de tolv medarbetarna.
Nu startas ett tillsynsärende där JK ska hämta in mer uppgifter från Sus.

Annons:
Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Malmö
  • Lund
  • Skåne
  • Sus
  • Yvonne Johansson
Personalens överfallslarm på SUS trasigt

Personalens överfallslarm på SUS trasigt

Mer pengar ska minska stressen

Mer pengar ska minska stressen

Stressen på Sus går ut över patienterna

Stressen på Sus går ut över patienterna

Se alla artiklar om Sus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post