Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Ny fiskdöd i Bjuv

Helsingborg
Toppdelad

Ett nytt fall av fiskdöd har upptäckts i Bjuv. Personal från livsmedelsföretaget Findus har rensat bort tusentals döda fiskar i Boserupsbäcken. Omständigheterna är oklara men enligt Findus sker inga utsläpp från dem till bäcken.

En död fisk flyter i Vegeåns...
Ärtor som ska levereras till Findus...

Personal från Findus bort tusentals döda fiskar i Boserupsbäcken, men enligt livsmedelsföretaget kan fiskdöden inte bero på utsläpp från dem.

Jari Latvanen, vd på Findus i Bjuv, säger till TT att företaget ännu inte vet vad den nya fiskdöden beror på, eller ens om Findus verksamhet har orsakat den. Men enligt honom kan den inte bero på något utsläpp från fabriken.
– Det sker inga utsläpp från anläggningen till Boserupsbäcken, säger han.

Företaget testar regelbundet syrehalterna även i Boserupsbäcken och hade fram till veckoskiftet inte funnit några tecken på onormala förändringar.

Annons:

Varför rensade ni bort den döda fisken?
– Vi anmälde händelsen till länsstyrelsen och kom överens om att vi skulle samla in de döda fiskarna så att de kan undersökas i laboratorium.

Enligt Helsingborgs Dagblads källa fanns det inga döda fiskar i ån i lördags morse.
För två veckor sedan avslöjades en omfattande fiskdöd i Vegeå i Bjuv som hade orsakats av utsläpp av syreförbrukande organiskt material från ärtberedning i Findus anläggning i samhället.

Företaget polisanmäldes för miljöbrott och tvingades att helt stoppa ärtproduktionen. Personal från länsstyrelsen fann döda öringar, abborrar, gäddor och ålar. Brottsutredningen leds av kammaråklagare Ingvar Wennersten på riksenheten för miljö- och arbetsbrott i Malmö.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Skåne
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post