Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Bara stranden saknades

Sommar
Toppdelad
Högtalarna pumpar ut musik, det är packat med folk och sanden stänker. Det enda som saknas under beachhandbollsturneringen på Karlsrobadet är...stranden.

Eslöv. – Man tager vad man haver, säger turneringsledare Esbjörn Alm och berättar att frivilliga har burit sand till stadens utomhusbad sedan i måndags.

På tre parallella planer möts lagen, femton minuter per match mot handbollens ordinarie två gånger trettio. Det är högt tempo och spelarna tvekar inte att kasta sig i drivorna för att få bollen i mål.

Annons:

– Det är mycket tyngre att spela på sand, men det är roligare, säger Hampus Nilsson som i vanliga fall spelar inomhus för Eslövs handbollsförening. Han gillar att staden lever upp och att det samlas mycket folk.

Framför honom sitter mamma Eva Nilsson och håller koll på poängen mellan lag Alfa Laval och EHF Mix1. Hampus bror Emil är just nu på plan och spelar så svetten lackar.

– När det är beachhandbollsturnering så vet man att det är sommar, säger Eva Nilsson.

Att ställa upp för laget är en självklarhet.

– Det är bara roligt. Det är bra sammanhållning och ger så mycket tillbaka, säger Eva Nilsson som förutom poängräkning hjälper till där det behövs. Och maken Mats Nilsson sitter i sekretariatet.

Matchen slutar till bröderna Nilssons och EHF:s nackdel.

–Men detet var i alla fall bra musik, säger Hampus Nilsson.

Musiken är verkligen – om uttrycket tillåts – tongivande. Högt upp i ett slags torn med utsikt över planerna sitter Tobias Johansson och rattar skivorna, eller datorn snarare.

– Med rätt låt spelar man bättre. En ösig låt driver på och taggar spelarna, förklarar han.

Uppe från musiktornet har man full koll på området. Det myllrar av folk och aktivitet. De som inte spelar eller agerar funktionär sitter i skuggan och hejar på. Det säljs fika och t-shirtar. Parkeringen är full och köerna ringlar långa vid ingången.

– Vi slår rekord i antalet spelande lag i år. 59 ungdomslag och 10 seniorlag, säger Esbjörn Alm som i fyra år ordnat evenemanget som samlar proffs, aktiva spelare och motionärer i alla åldrar.

Under lördagen spelade mixade seniorlag och i dag söndag är det de yngre pojkarna som tar planerna i besittning. Nästa helg blir det mer beachhandboll. Då är det flicklagens tur.

FAKTA: Eslöv har visst haft egen strand


Det menar i alla fall amatörhistoriker Fredrik Axwik som efter omfattande efterforskningar kommit fram till att det på 1800-talet fanns en 13 kilometer lång sandstrand i Eslöv. Ett svartvitt fotografi på den stora översvämningen 1857 ger enligt honom bevis.

Han hävdar också att det gamla vattentornet är ett fyrtorn som behövdes vid den täta båttrafiken till och från Danmark.

Det finns tydligen också dokumenterat att beachsporterna faktiskt kommer från just Eslöv. Och bikinin. Fast för det senare finns inga fotobevis eftersom bilderna förstördes av puritanerna på 1800-talet.

Det är märkligt att den officiella historieskrivningen helt förtiger 1800-talets badliv i Eslöv. Fredrik Axwik menar att det handlar om den svenska avundsjukan som ledde till smutskastning. Och när man väl började kalla Eslöv för Sveriges tråkigaste stad så blev det en självuppfyllande profetia. Fast det var före beachhandbollsturneringen förstås.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post