Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Kvällar som dessa är det lätt att älska

SOLNA. Kvällar som dessa är det lätt att älska. Lika lätt som det är att misströsta och känna håglösheten lägga sig som en tjock fuktig filt över allt och alla de dagar Sverige inte lyckas föra en match och övertyga mot lag som Ungern, lika lätt är det att älska detta landslag mörka oktoberkvällar som när allt från början ser hopplöst ut men som mitt i den djupa hopplösheten ändå tar sig samman och spelar ihop sig, spelar som ett lag och står upp mot internationella storheter.

Den första halvleken mot Portugal var svensk fotboll när den är som bäst, elva hårt arbetande spelare som struntade i att de borde vara det sämre laget.

Annons:

Under några års tid har vi låtsas att vi varit någon slags stormakt. Ett lag med stora internationella stjärnor. Den här veckan i Stockholm har verkligheten kommit tillbaka. Plötsligt fanns inga stjärnor att luta sig mot, ingen annan att lämna över ansvaret till. Plötsligt fanns bara hårt arbete och det arbetet var tvunget att utföras av elva spelare tillsammans.

Ingen Fredrik Ljungberg, ingen Henrik Larsson, inte ens någon Tobias Linderoth eller Anders Svensson eller Olof Mellberg. Bara ett gäng spelare vid namn Daniel Majstorovic och Samuel Holmén. Och Behrang Safari. Lars Lagerbäck rev alla kölapparna i små små bitar och bestämde sig för att vara modig. Redan på fredagskvällen visade sig det modet när han valde att inte gå den enkla och självklara vägen och utse Daniel Andersson till lagkapten utan istället fattade det lite oväntade beslutet att låta Zlatan Ibrahimovic bära kaptensbindeln. Nästa modiga beslut var att strunta i kölappssystemet och låta dagsform avgöra. Det förde Behrang Safari in i startelvan och även om han såg nervös ut inledningsvis gjorde han inte på något sätt bort sig.

Det modet smittade av sig på ett lag som vet att det bara finns ett sätt att ta sig till VM. Det är tusen mil till VM i Sydafrika och det gäller att springa hela vägen. Ingen svensk spelare vek ner sig igår.

Det var, överraskande nog, Sverige som förde matchen. ”Det gäller att utnyttja de få tillfällen som kommer” har jag upprepat som ett mantra hela veckan men när det verkligen gällde var det Portugal som kontrade, Sverige som förde matchen.

Kim Källström inledde med tre lysande uppspel och det är precis sådana öppningar som Källström behöver, liksom vetskapen att ingen liten tacosälskare från Borås sitter på bänken och väntar på att få komma in. Vid hans sida höll Daniel Andersson rent, ett antal passningar i sidled låg han bakom men framförallt sprang han, sprang och sprang tills det inte var möjligt att springa längre, tills domaren blåste i pipan och de nittiotvå minuterna var färdigspelade och Sverige hade klarat 0-0. Klarat, ja. Mot lag som Portugal finns inga måsten, då finns bara förhoppningar om att sno poäng.

Johan Elmander stod precis rätt hela tiden. Missade varje läge han fick. Han har ägnat hela veckan åt att baissa sig själv och understryka att det är timing och snabbhet han saknar. Det är omöjligt att inte tänka på vad resultatet kunde varit redan i halvtid om Johan Elmander haft den där timingen. Att bränna ett sådant läge är okej. Två också. Tre är tveksamt och åtminstone ett av de fyra lägen Elmander hade i första halvlek borde han ha satt.

Samuel Holmén, Daniel Majstorovic, Mikael Nilsson. Det var gott om spelare som gjorde överraskande bra matcher och gjorde precis så som alla inhoppare alltid borde göra. Zlatan Ibrahimovic tågade in med kaptensbindeln om armen och det var stort att se honom så stolt. Men Ibrahimovic tillhörde inte en av de spelare som övertygade, han jobbade hårt men kändes inte alls lika het som Johan Elmander. Varningen var så onödig, det var precis en sådan som hade varit lätt att undvika.

Men det är inte det vi kommer att minnas när den här kvällen blivit till en punkt långt inne i våra medvetanden. Då kommer vi att se elva hårt arbetande individer. Inga stjärnor, men ett starkt lag som vägrade ge efter för skador och yttre dåliga förutsättningar.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Anja Gatu - krönika
  • Sport
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post