Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Avhopp, intriger - och sparkade tränare

Sport
Toppdelad
Mifkrisen del 3: Att sparka Hannu Jortikka var bara början på turbulensen. Sedan åkte tränarna ut och in med en rasande fart.
MALMÖ.Under den finländske tränaren Hannu Jortikka gör Mif sin bästa grundserie någonsin. Allt talar för ett tredje SM-guld.

Barry Smith i Mifbåset 1992. FOTO: LARS DAREBERG.

Men uppgiften i februari 1995 om att Percy Nilsson har förlängt kontraktet med Jortikka sipprar ut. Mif underpresterar i slutspelet och åker ut mot HV 71 i semifinalen.

Percy Nilsson förstår vinken och låter Hannu Jortikka gå. Från lokalkonkurrenten Rögle hämtas Christer Abrahamsson. En före detta landslagsmålvakt som coachar i trätofflor och är van att köra Rögles spelarbuss. Hans hemvävda stil går inte hem i Mif.
Anställningen av Abrahamsson kallar Percy Nilsson senare sin "sämsta affär någonsin". Miljonbygget börja att knaka i fogarna.

Organisationen klarar inte turbulensen och förändringarna som ska komma. Peter Josefsson ersätter Tommy Theorin som klubbdirektör, men det varar bara ett halvår innan Gunnar Svensson får jobbet.

Christer Abrahamsson
Tiden med Abrahamsson blir allt annat än friktionsfri. Stjärnbacken Peter Andersson blir sparkad i januari 1996. Abrahamsson känner sig trängd av en klick dominanta spelare. Percy Nilsson anser att han inte kan byta tränare igen och Andersson får bli syndabocken.

Men en månad senare är sprickan mellan Mif och Christer Abrahamsson närmast total. Grunden är en diffus affärsuppgörelse. Mif har tagit över Abrahamssons Röglekontrakt. Rakt av. Och när Abrahamsson hävdar sin rätt till olika förmåner tar det hus i helsike.

Mif försöker att få in Ingvar "Putte" Carlsson som assistent, men Abrahamsson vägrar och lämnar Malmö. Christer Abrahamsson hävdar att han är sparkad, Mif säger att det handlar om arbetsvägran.

Tvisten mellan parterna avgörs två år senare. Arbetsdomstolen ger Abrahamsson rätt, målet kostar Mif cirka 2,5 miljoner kronor.

Klubbdirektören Gunnar Svensson dras med i "Abrisfallet" och slutar. Trotjänaren Sune Moberg ersätter. Klubbdirektörer har en kort livslängd i föreningen och så ska det fortsätta. Juniortränaren Peo Larsson blir en nödlösning som tränare för A-laget.

Percy Nilsson är fortfarande sugen på de stora framgångarna. Han satsar stort och pampigt. Fem finländare köps in, varav fyra har stjärnstatus: Janne Ojanen, Mikko Peltola, Mikko Peltola och Marko Kiprusoff. Percy Nilsson har sinne för dramaturgiska effekter och levererar den sistnämnde själv. Från skyn singlar han ner i fallskärm och landar på en av MFF:s träningsplaner. Med sig har Nilsson en skräckslagen Kiprusoff.

Hela satsningen presenteras på ett storslaget sätt på Slagthuset i Malmö. Mif får efternamnet Redhawks, allt är välregisserat och huvudpersonen - Percy Nilsson - inleder showen genom att göra entré från en sarkofag, modell egyptisk.

Peo Larsson
Största överraskningen är att Peo Larsson får nytt förtroende. Det håller i ett halvår.
Sedan får han sparken och Mif tror att man har gjort klippet genom att anställa Detroit Red Wings assisterande tränare Barry Smith.

Han ska få ordning på laget och locka nya spelare. Under sommaren 1997 plockar Mif ner Djurgårdens förre ordförande Åke Bergdahl, denne får titeln vd. Allt ser lovande ut för klubben. Men Smith återvänder aldrig efter semestern.

Hannu Jortikka
Panik uppstår. Percy Nilsson anställer Hannu Jortikka igen. Fler problem ska komma. I september avslöjar Sydsvenskan att Mif har drabbats av en skattesmäll. Slutnotan landar på omkring 30 miljoner kronor.
Det känns nästan som en tanke när Mif stämmer Barry Smith och Detroit Red Wings för kontraktsbrott. Beloppet är 35 miljoner kronor. En passande summa.

Men NHL-klubbens ägare - Mike Ilitch - är inte som vilken pizzabagare som helst, han äger en av de största pizzeriakedjorna USA och är "loaded with money".
- Å fan, är reaktionen från Percy Nilsson när han får veta att motståndaren äger en viss ekonomisk uthållighet.
Mifs advokaträkning blir längre och längre.

Parterna når en förlikning som utmynnar i ett samarbetsavtal. Percy Nilsson är glad som en speleman i telefon från USA. Överenskommelsen ska ge Mif två NHL-spelare per säsong i tre år. Allt det ger är Toivo Suursoo plus att Detroit betalar lönen för Peter Hasselblad. Sedan säger NHL-klubben upp avtalet. Mif har inte kunskapen eller kraften för att hålla liv i samarbetet.
Sportsligt bli Hannu Jortikkas andra sejour i klubben ett misslyckande. Mif missar slutspelet för första gången.

Sökandet efter en stabilitet fortsätter. Djurgårdens dubbelkommando Stephan Lundh och Niklas Wikegård blir nya tränare. Mif värvar två världsmästarbackar i Niclas Hävelid och Johan Tornberg. En hygglig sportslig plattform läggs. Men inte ens Mifs ordförande kan gardera sig för allt.

Han garanterar klubbens skatteskuld i juni 1999 - sex dagar senare slår åklagare och polis till mot en chockad Percy Nilsson -- som misstänks för skattebrott.

I samma månad hoppar vd:n Åke Bergdahl av. Den officiella förklaringen är utbrändhet, men droppen som får bägaren att rinna över är en dispyt på ett styrelsemöte. Bråket gäller huruvida sanningen kring skatteaffärerna ska tas upp i styrelseprotokollet. Bergdahl vill detta men möter motstånd - dagen därpå lämnar han sin post.

Niklas Wikegård
Lundh och Wikegård nosar på de stora framgångarna med SM-semifinal och redan hösten 2000 förlänger Percy Nilsson avtalet med tränarna.
Men i februari 2001 gör han upp med Per Bäckman och senare med Gunnar Johansson. Helt plötsligt har han fyra tränare på avlöningslistan. Lösningen blir dyr. Stephan Lundh blir sportchef och Niklas Wikegård får Mif köpa ut från kontraktet. Bäckman och Lundh hamnar på kollisionskurs nästan omedelbart.

Våren 2003 missar Mif slutspelet - för andra gången. Pengarna finns där inte för en rejäl hockeysatsning. Kapitalet är uppbundet av skattekraven och affärerna med Utfors är ingen succé. Det blir bråk om sponsoravtalet med IT-bolaget. Mif når en förlikning med den tidigare huvudsponsorn, men bolaget ställer in betalningarna och Mif missar tre miljoner. Dessutom slutar spekulationer med klubbens pengar i Utfors aktier med en miljonsmäll.

Sökandet efter vägledning mot de högre målen fortsätter. Kontinuitet är modeordet. Sportchefen Stephan Lundh blir åter tränare med den tidigare storbacken Mats Lusth vid sin sida.

Percy Nilsson drömmer sedan slutet av 1990-talet om sitt Hyllieprojekt, en modern arena med ett gigantiskt köpcenter. Inledningsvis går det trögt att få med Malmöpolitikerna på noterna. Han är till och med beredd att stötta tidningen Arbetet för att blidka stadens socialdemokratiska politiker. Försöken går i stöpet och tidningen i konkurs år 2000.

Men Hylliearenan får en tidtabell och en form på papperet. Om Percy Nilsson klarar alla fallgropar på vägen kan en ny tideräkning börja med en ny arena.
Om?
Annons:
FAKTA

MIF I ELITSERIEN
Malmö IF fick en raketstart i elitserien i början av 1990-talet, men efter andra guldet 1994 har det varit tunt med framgångarna. Här är Mifs alla tränare i elitserien och lagets resultat genom åren:
90-91 Timo Lahtinen
- ut i kvartsfinal
91-92 Timo Lahtinen
- SM-guld
92-93 Timo Lahtinen
- ut i semifinal
93-94 Timo Lahtinen
- SM-guld
94-95 Hannu Jortikka
- ut i semifinal
95-96 Christer Abrahamsson och Peo Larsson
- ut i kvartsfinal
96-97 Peo Larsson och Barry Smith
- ut i kvartsfinal
97-98 Hannu Jortikka
- ej till slutspel
98-99 Stephan Lundh och Niklas Wikegård
- ut i semifinal
99-00 Stephan Lundh och Niklas Wikegård
- ut i kvartsfinal
00-01 Stephan Lundh och Niklas Wikegård
- ut i semifinal
01-02 Per Bäckman
- ut i kvartsfinal
02-03 Per Bäckman
- ej till slutspel
03-04 Stephan Lundh
- ?

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Sport
  • Mifkrisen
  • Kent Jönsson
Redhawks lockar med arenarock

Redhawks lockar med arenarock

Tre Mif-ledare riskerar fängelse

Gunnar Svensson: Jag har rent mjöl i påsen

Se alla artiklar
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post