Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Albornoz gick stärkt ur skadehelvetet

MFF
Toppdelad
Det fanns en tid när han kände sig knäckt, MFF:s nyförvärv Miiko Albornoz. Han funderade på att lägga av och tänkte att han inte hade någon framtid som fotbollsspelare. Då hände något.
Albornoz gick stärkt ur skadehelvetet
Miiko Albornoz på MFF-träning.BILD: Foto: Ingemar D Kristiansen

För mindre än en vecka sedan fick han gåshud när han presenterades inför 23 180 åskådare i halvtid under träningsmatchen mot Milan. När Sydsvenskan möter spelaren som svenska mästarna köpt har han precis ätit köttbullar och makaroner.

20-årige Miiko Martin Albornoz Inola ger ett väldigt lugnt och avslappnat intryck. Annat var det när han gick grundskolan. Då var han så rastlös att lärarna kunde säga åt honom att springa några varv för att lugna ner sig innan han satte sig på skolbänken.

Annons:

Vänsterbacken, som även trivs som yttermittfältare, beställer en latte på ett fik i närheten av lägenheten där Jiloan Hamad bor.

- Vi är bra vänner och har umgåtts sedan vi spelade ihop i ungdomslandslaget. I december åkte vi till Thailand tillsammans med bland andra Jasmin [Sudic] och Dejan [Garaca].

Själv bor Miiko Albornoz vid Lilla Torg för tillfället. Flygresan söderut innebar inte bara att han lämnade fågelboet i Stockholmsstadsdelen Vällingby utan även moderklubben Brommapojkarna, där två år äldre brorsan Mauricio finns kvar.

- Familjen blev ledsen men också stolt för de vet hur mycket det här betyder för mig. Jag har kämpat hårt för detta och gillar att vara här. Malmö känns som en mysig stad. Allt ligger så kompakt jämfört med Stockholm där allt är utspritt.

Miiko Albornoz känner bättre till Malmö som fotbollsklubb än som stad. Han gillar lag som trivs med mycket bollinnehav och håller bollen på marken. Till skillnad från många andra unga spelare brukar 20-åringen titta på allsvenska matcher när han är ledig.

Fotbollen är hans stora passion och allt annat hamnar i skymundan. Han säger själv att han aldrig läst en bok i sitt liv. Efter första året på gymnasiet fick han tips om att byta till Bernardottegymnasiet där disciplinen är hårdare. Det valet ångrade han snabbt när eleverna åkte på läger till militärön Korsö. I tredje ring hoppade han av plugget för att satsa allt på fotbollen.

- Det var svårt att kombinera skola och A-lagsfotboll i allsvenskan och superettan. Man kommer till en gräns där det gäller att bestämma sig för vad man vill.

År 2007, precis när Miiko Albornoz tagit en plats i Brommapojkarnas A-lag, drabbades han av en ledbandsskada. När han kom tillbaka gjorde han sex mål och fyra målpass på femton matcher och förde upp laget i allsvenskan. Förra året var han tillbaka i skadehelvetet igen. Hans agent tog med honom till en specialist i Amsterdam och efter operation var han borta från fotbollsplanen i ett halvår.

– En tid var det väldigt tungt. Jag var knäckt och funderade på att lägga av. Alla möjliga skittankar kom upp.

Men då hände något.

– Det är svårt att vara skadad. Man blir bortglömd. Men då bestämde jag mig för att visa alla att jag inte ger upp. Det som hände var att jag började kämpa hårdare, mer än de som inte var skadade. Jag kämpade som ett djur. Det har gjort mig starkare, både psykiskt och fysiskt.

– Om jag skulle tipsa någon som går igenom något som känns tungt så vore det att skaffa drömmar. Utan drömmar är det ingen idé.

Miiko Albornoz fokus är att föra Malmö FF till stora framgångar och målet att någon gång spela i La Liga och Real Madrid. Dagen efter intervjun är han med på träningen med truppen inför dagens match mot Gais. Han tränar och vårdar sina drömmar.

Röster om Albornoz

Rikard Norling, MFF:s tränare

- Det är en väldigt talangfull ytterspelare. Han är offensiv och har god teknik. MFF hade koll på

honom redan innan jag kom och nu när han är här kan jag bekräfta att det är en spännande

spelare.

Robert Björknesjö, tränare Brommapojkarna

- Han är en fantastiskt bra spelare. Kreativ och med en bra vänsterfot. Han behövde komma

vidare. Jag önskar honom lycka till, för han är för bra för superettan.

Håkan Ericson, U21-förbundskapten

- Miiko är en jättetrevlig kille som vill framåt. Han har en fantastisk vänsterfot. Han var med från

start som vänsterback i juni mot Norge.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Sport
  • MFF
Relaterat
MFF knep segern med tio man

MFF knep segern med tio man

Annons:
Annons:

Missa inga MFF-nyheter

Uppdatera eller ladda ner den senaste versionen av nyhetsappen från App Store eller Google Play för att få nyhetsflashar om MFF.

Nyhetsappen för Iphone

Nyhetsappen för Android

Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post