Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Behrang Safari går till schweiziska Basel

MFF
Toppdelad

På måndagen börjar Behrang Safari sitt nya jobb. Han lämnar Malmö FF och har skrivit treårskontrakt med schweiziska Basel.

Redan på söndagskvällen åkte han till Basel för att installera sig.

Behrang Safari går till schweiziska Basel
Behrang Safari i kamp med Teddy Lucic.BILD: Foto: Håkan Röjder

MALMÖ. Att han skulle försvinna från Malmö FF har man haft på känn ett tag. ”Berra” har vägrat att förlänga sitt kontrakt med MFF, som går ut i december.

– Men han har aldrig haft en tanke på att gå som Bosman, säger gamle storspelaren Martin Dahlin. Han ville bara avvakta transferperioden först.

Annons:

Sedan ett och ett halvt år tillbaka är Martin Dahlin agent för Behrang Safari. Han för således ”Berras” talan gentemot andra klubbar.

– Det är inte bara Basel som visat intresse, utan det har funnit några till, säger Martin Dahlin.

Tyska Hannover och holländska Vitesse Arnhem har nämnts i sammanhanget.

Att det blev Basel handlar naturligtvis dels om att ersättningen blir den rätta, men också att paret Dahlin/Safari anser det vara en lagom bra klubb.

– Basel kommer att spela kval till Champions League i höst, vilket alltid är intressant, säger Martin Dahlin. Dessutom är det en lagom stor klubb som ett första steg i utlandet.

Eftersom Behrang reste till Basel på söndagen har det inte gått att nå honom, men han har tidigare varit inne på samma tankar:

¿– Vilket land spelar ingen roll. Det skulle vara skönt att börja i någon mindre liga så man får ordentligt med speltid och chans att utvecklas. När sedan tiden är mogen kan man gå vidare till en av toppligorna. Lite som Zlatan gjorde.

Zlatan är den store idolen. Men när Behrang kom från Lunds SK till MFF i januari 2002 hade Zlatan redan flyttat.

MFF upptäckte Behrang när man mötte Lunds SK i en DM-match 2001. Trots att MFF vann den matchen med 10–1 visade Behrang sådan talang att MFF tog kontakt med honom.

Från början var han mittfältaren. Men förra säsongen blev han omskolad till back av dåvarande MFF-tränaren Sören Åkeby.

Det blev ett lyckokast. Och under vinterturnén i våras fick Behrang debutera i det svenska landslaget.

Till en början väckte han uppmärksamhet av annat skäl än sitt fotbollskunnande. När landslaget skulle in i USA blev Behrang kvarhållen i passkontrollen så att han blev ett dygn försenad.

Orsaken var att Behrang är född i Iran. Han kom till Sverige som fyraåring med sin familj. Den första bosättningen var i Höganäs innan det blev Lund efter något år.

Sedan dess har Behrang varit trogen Lund som bostadsort. Fram till i dag när det är Basel som gäller.

Hur förhållandena är i Basel har Behrang kunnat fråga sin tidigare MFF-kompis Daniel Majstorovic om. Daniel har spelat tre säsonger i Basel, men drar nu vidare till AEK Aten.

För MFF innebär Behrangs flytt att man får in ett lagom antal miljoner i kassan. Risken fanns, trots allt, att man inte fått någonting om man låtit kontraktet löpa ut.

Under sina år i MFF har Behrang även visat upp en enorm fysik. På alla tester, vare sig det gäller uthållighet eller styrka, har Behrang alltid varit i topp. Ibland helt överlägsen de övriga.

De första dagarana i Basel kan han ägna sig åt att titta på EM-fotboll. Två kvartsfinaler och en semifinal ska spelas i Basel.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Sport
  • MFF
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:

Missa inga MFF-nyheter

Uppdatera eller ladda ner den senaste versionen av nyhetsappen från App Store eller Google Play för att få nyhetsflashar om MFF.

Nyhetsappen för Iphone

Nyhetsappen för Android

Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post