Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Anna Troberg är Piratpartiets nya ledare

Sverige
Toppdelad
Anna Troberg, 36, utses formellt till ny partiledare för Piratpartiet i morgon måndag. Hon har bland annat tidigare skrivit romanen "Chefer från helvetet".
Anna Troberg är Piratpartiets nya ledare
BILD: Pressfoto: Carl Johan Rehbinder

Kommer du själv att vara chefen från himlen?
– Från himlen vet jag inte men jag hoppas i alla fall inte att jag blir chefen från helvetet för det finns det alldeles för många av. Men en bra ledare lyssnar på människor i organisationen, är lyhörd men måste ändå kunna fatta egna beslut.

Du har bland annat som postsorterare, bröllopstårtsdesigner, doktorand i engelska och bokförlagschef. Vilket jobb har format dig mest?
– Det är nog bokförlagschef. Mycket av det andra höll jag på med vid sidan om när jag studerade. Jag är kulturknutte och har alltid velat jobba med kultur men kände nu att kulturen behövde lite hjälp.

Annons:

Vad fick dig att bli politiker?
– När jag jobbade i bokförlagsbranschen började alla prata om pirater och copyright. Jag skrev då ett blogginlägg, som inte var så trevligt om pirater. Många människor tog kontakt med mig och menade att jag nog inte riktigt tänkt till. Jag tog ledigt från jobbet för att ta reda på mer och någonstans insåg jag att teniken hade sprungit från upphovsrätten. Sedan kom hela FRA-debatten som jag var väldigt engagerad i.

Piratpartiet fick under en procent i valet. Vad ska du göra för att bättra på det resultatet till 2014?
– Det var tungt i riksdagsvalet. Men integritetsfrågan är viktig för många väljare. Vi har varit för tekniska, haft svårt att översätta vad våra hjärtefrågor betyder för folk. Där har jag en stor pedagogisk uppgift som icke-tekniker, att se till att vi blir bättre på att kommunicera.

Du har en pappfigur av Xena – Krigarprinsessan i naturlig storlek i ditt arbetsrum. Varför?
– Den bästa inspriation man kan få. Hon har en bra attityd att ingenting är omöjligt.

Du uppmanar läsare av din blogg att bidra, så kallade crowdfunding, så att du kan ägna dig åt politiskt arbete. Hur går det?
– Jag har fått in lite pengar den vägen. Det har hjälpt mig att kunna ägna mig på heltid åt politiken, vilket jag har gjort i två år. Det första året levde jag på sparade pengar. Men nu kommer jag få heltidslön så då ska inte folk donera till mig längre.
– Vi har ett par stycken som jobbar heltid för partiet här. Sedan är det ju vår EU-parlamentariker Christian Engström och folket nere i Bryssel. Och så har vi en engagerad ledningsgrupp som lägger ner enormt mycket av sin fritid.

Vad är din relation till Skåne?
– Jag är född i Landskrona så det finns lite spår av skånska. När jag var fyra flyttade vi till Borlänge. Men jag har all släkt och sådant kvar där nere så det har blivit många sommarsemestrar i Skåne.

Annons:
Annons:
Relaterat
Piratpartiets ledare avgår

Piratpartiets ledare avgår

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post