Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Åtta frågor och svar om sjukdomen

1 Hur vet man om man har drabbats?

Symptomen är plötslig feber och luftvägsproblem som snuva och hosta. Ont i kroppen, trötthet, huvudvärk och frossa. Vissa får även diarré och blir illamående.

Annons:

2 När kommer vaccinet?

De första doserna väntas i september. I början eller mitten av november tros alla ha kunnat få åtminstone sin första dos av de två som krävs för fullgott skydd.

3 Kan man bli sjuk ändå?

Ja, men pandemivaccinet innehåller en särskilt immunstimulerande substans som gör att skyddseffekten blir lite högre än för ett vanligt influensavaccin. Symptomen blir lindrigare även om sjukdomen bryter ut.

4 Kommer alla att kunna vaccinera sig?

Nej, inte äggallergiker eftersom vaccinet innehåller små mängder protein från hönsägg. Vaccinet är ännu inte testat på personer under 18 år eller gravida, men förhoppningen är att dessa säkerhetsprövningar ska vara klara till september. Barn under sex månader får inte vaccin.

5 Vad kommer vaccinationen att kosta?

Det får varje landsting bestämma, men Sveriges Kommuner och Landsting diskuterar en gemensam rekommendation, som i så fall skulle hamna på 100–150 kronor per dos.

6 Hur farlig är den nya influensan?

Det är inte riktigt känt. Enligt siffrorna från de hittills hårdast drabbade länderna verkar dödligheten ligga kring 0,4 procent, alltså 4 döda på 1 000 smittade, vilket är ungefär som vid vanlig influensa. Skillnaden jämfört med vanlig influensa är främst att många fler kommer att smittas, eftersom vi saknar naturlig immunitet.

7 Ger vaccinet skydd om viruset skulle mutera?

Förmodligen. En variant av det kommande vaccinet har testats mot fågelinfluensa och det har gett skydd mot ett brett spektrum av det viruset. Dessutom finns inga tecken på att A/H1N1 håller på att mutera.

8 Vart vänder man sig med frågor?

Sjukvårdsupplysningen kan alltid ge information och telefonlinjen 020-20 20 00 är bemannad dygnet runt. Se också sajten krisinformation.se. TT

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Svininfluensan

Influensan tappar farlighetsstämpeln

Andra sprutan ger fler febriga barn

Andra sprutan ger fler febriga barn

45-åring i Malmö svårt sjuk i svininfluensa

Se alla artiklar
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post