Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Behring Breivik nekar till brott

Sverige
Toppdelad
Inför häktningsdomaren nekade Anders Behring Breivik till brott. Därefter förklarade han varför han sprängt regeringsbyggnaden i Oslo och orsakat massakern på Utöya.

Den 32-årige norrmannen ville enligt sin försvarsadvokat genomföra häktningsförhandlingen iförd uniform, något rätten vägrade.

I stället fick Anders Behring Breivik vidgå de faktiska omständigheterna kring fallen i civila kläder. Trots hans berättelse nekade han till de brott han delgivits misstanke om.

Annons:

– Den misstänkte har en övertygelse om att han var tvungen att genomföra handlingarna för att rädda Norge och Väst­europa från kulturmarxismen och islamisering, återgav häktningsdomaren Kim Heger på en välbesökt presskonferens kort efter förhandlingen.

Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar med ett gigantiskt pressuppbåd utanför säkerhetssalen.

I rätten redogjorde Anders Behring Breivik för sitt motiv:

– Operationens mål var inte att döda så många som möjligt utan att ge en kraftig signal som inte kan missförstås. Så länge Arbeiderpartiet fortsätter sin ideologiska linje, dekonstruerar norsk kultur och massimporterar muslimer så får de ta sitt ansvar för detta förräderi, sa Behring Breivik, enligt domaren.

I ett första skede häktas Anders Behring Breivik i åtta veckor.

Fakta

Olika utredningsförutsättningar

Rättssystemen i Sverige och Norge är i grunden lika, men det finns skillnader.

Rörande häktningstid kan en misstänkt i Sverige maximalt sitta häktad i två veckor. Därefter måste åklagare begära en misstänkt omhäktad.

I Norge, liksom i Danmark, är häktningstiden dubbelt så lång - fyra veckor.

Att Anders Behring Breivik nu häktas i åtta veckor beror på en skrivning i lagen som ger rätten möjlighet att utöka häktningstiden. Det kan ske när det är uppenbart att utredningen inte kommer vara klar i tid eller när det finns särskilda omständigheter som gör en ny prövning inom fyra veckor meningslös.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Fler artiklar från Sverige
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post