Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Centern vill fördubbla invandringen

Sverige
Toppdelad
Centern vill fördubbla invandringen. Målet är att minst 90 000 personer om året ska komma hit, vilket motsvarar en procent av befolkningen.
Visby. För att locka hit fler föreslås ett green card-system, liknande det som finns i Kanada.

Varje år ska 20 000 personer, som uppfyller vissa krav, kunna få ett grönt kort för att kunna resa till och arbeta i Sverige.
Ålder, utbildning, yrkeserfarenheter och språkkunskaper avgör vilka som ska få det gröna kortet.

- Där man har både asylinvandring och arbetskraftsinvandring fungerar integrationen bättre. Arbetsplatser och samhällen med en öppen attityd blir framgångsrika, säger centerledaren Maud Olofsson som hoppas att det blir en debatt om detta i valrörelsen.
- Vi vill att invandring ska ses som en tillgång. Jag tar gärna debatten med fackliga organisationer, statsministern, det socialdemokratiska partiet och andra som fiskar i grumliga vatten, säger hon.

Centern vill att det ska finnas tre dörrar in i Sverige - arbetskraftsinvandring, gröna kort och en generös flyktingpolitik. Frågan diskuterades vid ett centerseminarium på torsdagen och EU-parlamentarikern Lena Ek presenterade rapporten "Öppenhet för tillväxt".
De borgerliga har i alliansen enats om att jobb ger rätt att stanna, att det ska gå att komma hit och som turist söka arbete under tre månader. Under tiden ges rätt till akutvård men inget annat.

Nu vill centern lägga till ett system med gröna kort som ger möjlighet att stanna under en längre tid utan att ha jobb och som också skulle ge vissa sociala rättigheter, dock inte socialbidrag.
Syftet är att locka attraktiv arbetskraft. Det riktar sig enligt Lena Ek till normalt skötsamma personer.
- Vi har ju ingen kö av människor som vill komma hit. Tvärtom är det ett problem att så få vill komma, så vi får nog jobba för att få hit 20 000, säger hon.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt tycker att det är fel att komma med nya förslag om invandringspolitiken nu eftersom det sitter en parlamentarisk utredning med uppgift att lägga sådana förslag.

- Jag tycker att vi ska låta den komma i mål och få pröva om det går att nå en bred enighet. Jag tror att det finns en sådan möjlighet, säger han.
På en punkt finns en uttalad oenighet i det borgerliga blocket. Centern och kristdemokraterna säger nej till språktest för medborgarskap, medan moderaterna och folkpartiet vill ha det.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post