Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Centerutspel: Behåll värnskatten

Sverige
Toppdelad
Centerpartiets skattepolitiske talesman vill ge upp löftet om slopad värnskatt.
Stockholm. - Pengarna behövs till annat, säger Jörgen Johansson i en TT-intervju.

Den extra statsskatten på fem procent betalas av alla som tjänar över 37 500 kronor i månaden. Den ger staten en årlig inkomst på 4,5 miljarder - ungefär lika mycket som förmögenhetsskatten gav.

Framför allt folkpartiet har drivit kravet på att värnskatten ska slopas och regeringen har lovat att den ska avskaffas under mandatperioden om ekonomin så tillåter.

Johansson anser att det löftet inte kan hållas.
Pengarna behövs för att klara underhållet av eftersatta vägar och skapa utrymmen för viktiga satsningar på infrastrukturen, anser han.
- Vi har ett eftersatt underhåll på 20 miljarder. Bärigheten är så dålig att det inte går att driva företag i hela landet och det behövs en kraftsamling, säger han.

Johansson anser att regeringen måste satsa på infrastruktur, exempelvis Mälartunneln i Stockholm, för att klara sysselsättningen och ge människor möjlighet att pendla till jobben.

Därtill kommer att det pågår en hård debatt om att regeringen bara gynnar de rika med slopandet av förmögenhetsskatt och fastighetsskatt. Att också ta bort värnskatten skulle spä på den diskussionen, befarar Johansson.
- Givetvis skulle vi få en debatt om det, eftersom det är samma grupp som skulle gynnas, säger han.

Ett argument för att ta bort värnskatten har varit att den motverkar högre utbildning.
Men Johansson tror att den bara "på marginalen" påverkar viljan till högre studier.
- Att slopa värnskatten är mer en symbolfråga. Vi pratar ju om löner som ligger över 37 500 kronor i månaden och jag tror att alla ungdomar i dag är medvetna om att det krävs utbildning, säger han.

Socialdemokraterna införde värnskatten 1995 tillsammans med centern som en del i den ekonomiska saneringen. Det var en tillfällig skatt under 1995-1998, men återinfördes av regeringen med omedelbar verkan.
De borgerliga har sedan dess varit emot den.
- På sikt kan värnskatten slopas, säger Johansson, men inte under den närmaste femårsperioden. Det måste ske på ett ansvarsfullt sätt och vi kan inte bortse från realiteter.
- Vi behöver helt enkelt pengarna, säger han.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post