"Det här slår ner som en bomb" - Sydsvenskan
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

"Det här slår ner som en bomb"

"Det här slår ner som en bomb"
Sysavs styrelseordförande Göran Holm.BILD: FOTO: Thomas Löfqvist

"Det här slår ner som en bomb"

Sverige. Sysavs styrelseordförande Göran Holm (m) tror att regeringsrättens dom får stora konsekvenser.

– Det här slår ner som en bomb i alla kommuner. Det är en väldigt konstig dom. Den innebär i princip att alla landets sopbolag måste handla upp soporna från sina delägare.

Hur ser du på att Tomelilla och Simrishamn nu tvingas att handla upp?

– Vi är inte rädda för att handla upp. Det är bara att räkna på transportkostnaden för våra konkurrenter.

Även Sysavs vd Håkan Rylander är kritisk till beslutet.

– Det är ingen skillnad på att vara delägare i ett gemensamt bolag och att kommunen har en egen anläggning. Och då hade man inte behövt handla upp.

Kommunerna krävde att regeringsrätten skulle tillämpa praxis från EG-domstolen som gör offentliga bolag till undantag från upphandling i vissa fall. Regeringsrätten nekade med hänvisning till att sådana undantag inte finns i den svenska upphandlingslagen.

– Det här innebär att prejudikat inom EU enligt regeringsrätten inte gäller i Sverige. Beslutet stänger vägen för att skapa nya regionala samverkan i bolagsform, utan att handla upp, säger Weine Wiqvist, vd för de kommunala bolagens organisation Avfall Sverige.

Vad kan det innebära?

– Ska man skapa nya samverkansformer kan man inte göra det i bolag. Det finns andra former, som kommunalförbund eller en gemensam nämnd eller styrelse. Behovet av samarbete är stort.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Anders Malmström
Annons:
Annons:
toppnyheterna just nu