Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Dödad svensk var övervakad av Säpo

Sverige
Toppdelad
Han var en kallblodig terrorist med hundratals liv på sitt samvete. Det påstår terroristexperterna. Helt fel, invänder hans svenska vänner.

Han var en rättrogen muslim, vars enda brott var att han ville leva i harmoni med Gud.

Beskrivningarna går starkt i sär. Mohamed Moumou, den 43-årige svensk-marockan som sprängdes till döds den 5 oktober efter en konfrontation med amerikanska förband i Mosul, får två vitt skilda eftermälen.

Annons:

– Vi har länge vetat vem han är. Vi har misstänkt att han lett ett islamistiskt nätverk som stött terrorverksamhet i Afghanistan, Irak och Nordafrika, säger Tina Israelsson, talesperson för Säpo.

Hon får mothugg av advokaten Abdel Hay Alami och journalisten Kurdo Baksi.

– Mohamed är en vanlig hängiven muslim som levt ett normalt liv och skött om sig och sin familj, säger Abdel Hay Alami, som varit juridiskt ombud åt Moumou.


– Det stämmer att han var aktiv i irakiska al-Qaida. Men hans betydelse överdrivs, hävdar Kurdo Baksi, som stödjer sig på lokala källor i Mosul.

Efter sin död har Mohamed Moumou demoniserats. Han går under två nya alias, Abu Sara och Abu Qaswara. Enligt USA:s militära talesmän i Irak har han under senare tid beordrat en rad blodiga terroristdåd i irakiska Kurdistan.

Moumou ska ha medverkat i återkommande attentat mot kristna familjer i Mosulområdet och ansvarat för alla transporter av sprängmedel inom Irak. Han ska ha samordnat al-Qaidas afghanska och irakiska operationer och sett till att utländska terrorister skickats till norra Irak.

Dessutom ska han i Irak ha avrättat utländska al-Qaida-krigare som bett och bönat om att få återvända hem i stället för att döda civila irakier.


Kurdo Baksi ser de amerikanska uppgifterna som klart överdrivna. Han menar att USA för att själva verka framgångsrika tenderar att blåsa upp betydelsen av varje dödad terrorist.


Enligt Kurdo Baksis källor kidnappades Mohamed Moumou av anhängare till expresident Saddam Hussein, som tvingat honom att bära en fjärrstyrd bombväst.

Enligt Baksi sprängdes västen när amerikansk militär gick in i det hus i Mosul där Moumou hölls gömd.

Flera svenskar har misstänkts

Mohamed Moumou är den fjärde svensk som dödats eller fängslats som misstänkt terrorist utomlands.

Den förste var Mehdi Ghezali som greps i Pakistan tre månader efter terrorattacken i USA den 11 september 2001.

I december 2005 greps en i dag 42-årig man som är född i Libanon, vid en mellanlandning på Prags flygplats. Han var på väg till Beirut och sedan månader efterlyst av Interpol på USA:s begäran. I september förra året utlämnades han till USA och sitter sedan dess i fängelse i väntan på rättegång. Svensken misstänks för att 1999 ha organiserat ett läger för terrorister i delstaten Oregon i USA.

I oktober greps en i dag 21-årig man i Bosniens huvudstad Sarajevo. Tillsammans med en man från Danmark och två bosnier åtalades han och dömdes i andra instans till drygt åtta års fängelse för att ha planerat terrordåd. (TT)

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Erik Magnusson
Relaterat

Ska ha planerat terrordåd från Lund

Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post