Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Efter regn kommer mördarsniglar

Sverige
Toppdelad
Allt regnande gör att mördarsniglarna ökar explosionsartat. De ratas av de djur som annars gärna äter sniglar. De är helt enkelt för oaptitliga.

Störst är explosionen av den spanska skogssnigeln i södra och mellersta delarna av landet.

– Men om vädret skulle slå om och det skulle bli torrare, skulle de minska kraftigt, säger Ted von Proschwitz, snigelforskare på Göteborgs naturhistoriska museum.

Annons:

I Sverige har mördarsnigeln än så länge inga naturliga fiender. Varken fåglar, igelkottar eller grävlingar tycker om den.

– Att inget djur vill äta mördarsnigeln beror inte på att den är giftig utan på att den är full av tjockt slem. När ett djur äter mördarsnigeln får den munnen full av slem och spottar ut den igen, säger Ted von Proschwitz.

Mördarsnigeln bör dock se upp, det finns potentiella fiender. I Österrike har man noterat att ju mer mördarsnigeln har brett ut sig, desto mer har skalbaggar börjat äta snigelns ägg och ungar. Med största sannolikhet går utvecklingen åt samma håll i Sverige.

Någon siffra på hur många sniglar det finns i Sverige i år finns inte, men med tanke på att varje snigel kan lägga 400 ägg under sin livstid rör det sig om åtskilliga miljoner. På bara några kvadratmeter kan flera hundra av de leverfärgade hermafroditerna trängas.

Jeanette Thelander,r, som har skrivit en bok om mördarsniglar, berättar om hur hon varje dag klipper sönder 500 mördarsniglar i sin trädgård utanför Ystad.

– Att klippa snigeln nedanför nacken är ett skonsamt sätt för snigeln att dö på. Det allra skonsammaste är att frysa in sniglarna i frysen. Då tror de att de går i dvala men somnar in för alltid. Tyvärr har jag inte plats med så många sniglar i min frys.

Den spanska skogssnigeln kom troligen till Sverige från Tyskland via växtimport 1975. Sedan dess har den spritts i landet, med undantag för Norrland. Forskarna tror att de kalla vintrarna gör det svårt för snigeln att övervintra.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Snigelinvasion
Ny metod mot mördarsniglar

Ny metod mot mördarsniglar

Mildare klimat spär på problemen

Mildare klimat spär på problemen

Hybridsniglar krälar i Sverige

Hybridsniglar krälar i Sverige

Se alla artiklar
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post