Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

En storm i ett Vuittonglas

Sverige
Toppdelad
Men hade det varit mindre hycklande av Mona Sahlin att ställa väskan någon annanstans än vid sina fötter, så att den inte kom med på bild? Blir hyckleriet mindre om det inte syns, skriver Emma Leijnse om lyxväskdebatten.

Inför valet 2010 ville Svenska Dagbladet skapa en klassisk bild. Alla partiledare samlade, som på en familjebild, med Reinfeldt och Sahlin i centrum i soffan.

Nog blev bilden uppmärksammad alltid, men kanske inte på det sätt som var tänkt. En röd Louis Vuitton-väska av modellen Antigua Cabas har stulit hela showen.

Annons:

Varför? För att Aftonbladet dagen efter avslöjade att väskan kostat 6 000 kronor.

Märkesväska eller inte märkesväska för Sahlin, det blev frågan för dagen.

Väskan är ett hot mot socialdemokratin, skrev socialdemokraten Göran Greider på nyhetssajten Newsmill. Hon ger konsumismen ett ansikte och underblåser ett samhälle där ojämlikhet markeras av statusprylar. Det går inte när man säger sig kämpa mot social ojämlikhet, menar Greider.

Aftonbladet lät två av sina profilerade politiska kommentatorer göra upp om saken.

Katrine Kielos: Kvinnor med makt får akta sig för väskväktarrådet. Vad ska Sahlin göra, komma i billiga kläder från Indiska? undrar hon, och svarar själv nej på den frågan – då hade Sahlin fått kritik för den saken.

Lena Mellin: Ingen missunnar Mona Sahlin en snygg väska. Men det är nog dumt att kritisera regeringen för att öka klassklyftorna i samhället och samtidigt bära en handväska från ett av världens lyxigaste varumärken.

I debattens hetta måste en sak klargöras och ett par frågor ställas.

För det första: priset. På Louis Vuittons egen försäljningssajt kostar olika modeller av Antigua Cabas, mellan 169 och 183 dollar, det vill säga mindre än 1 300 kronor. Och från Louis Vuittons affär i Stockholm får vi veta att just Mona Sahlins väska inte säljs längre. Men när den gjorde det kostade den absolut inte några 6 000, långt därifrån.

Då kvarstår frågan om det är priset som spelar någon roll, eller det faktum att Louis Vuitton ses som ett lyxmärke? Blir Mona Sahlin mer trovärdig om hon bär något billigt från Louis Vuitton än om hon bär något dyrt?

Den andra frågan handlar om hyckleri. Låt säga att det är hycklande av en socialdemokrat att begära social jämlikhet samtidigt som man visar fram sina dyra accessoarer. Men hade det varit mindre hycklande av Mona Sahlin att ställa väskan någon annanstans än vid sina fötter, så att den inte kom med på bild? Blir hyckleriet mindre om det inte syns?

En sista fråga som många inlägg på nätet ställde igår – har det något att göra med att Sahlin är kvinna?

Ingen riktade kritik mot att Göran Persson hade en Rolexklocka på armen, eller att Fredrik Reinfeldt bär en klocka av märket Longines, ett märke vars klockor kan kosta tiotusentals kronor.

Den som har sinne för dyra klädmärken och tittar noga på Svenska Dagbladets bild kanske hittar fler intressanta saker där. Nu väntar vi med spänning på att någon tar reda på märke och kostnad för herrarnas kostymer. Eller, som en av kommentarerna på nätet lyder: ”Reinfeldts skor kanske han har köpt för 500 på skoboa i Ullared. Är det bättre – eller sämre?”

Rättelse 27/1: Det är inte de äkta väskorna som kostar 1300 kronor, utan vissa kopior. Exakt prislapp på originalväskan finns inte eftersom den inte säljs längre.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Emma Leijnse
blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post