Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Försvaret: verksamheten är laglig

Sverige
Toppdelad
The Pirate Bays verksamhet är laglig, hävdade försvaret när rättegången avslutades på tisdagen. Den 17 april får vi veta om Stockholms tingsrätt håller med – då kommer domen.
Försvaret: verksamheten är laglig
BILD: Foto: Marc Femenia Scanpix

STOCKHOLM. Men ett slutligt avgörande lär dröja betydligt längre.

Det var försvarets dag i rättsalen på tisdagen. En efter en angrep försvarsadvokaterna åklagarsidans argument. Till stor del hade de delat upp försvarets argument mellan sig och fokuserade på olika saker.

Annons:

Ola Salomonsson, som försvarar Gottfrid Svartholm Warg, tog upp åklagarsidans uträkning som visade att The Pirate Bay gått med tio miljoner kronor i vinst om året tack vare annonser.

Enligt Salomonsson hade åklagaren räknat samma annons sexton gånger – i själva verket fanns bara fyra annonser på sajten, inte 64.

– Då kommer man ner på den mer jordnära siffran 725 000 kronor, sa Salomonsson.

Driftskostnaderna för The Pirate Bay ska enligt de åtalade ha legat på 800 000 kronor om året.

Advokat Peter Althin, som försvarar Peter Sunde, riktade in sig på skadeståndskraven och angrep målsägandeombuden för att de försökt smutskasta vittnet Roger Wallis, professor emeritus på KTH, som vittnat om att fildelningen har positiv effekt för upphovsrättshavare.

Althin tyckte att det var ynkligt att angripa personer i stället för deras argument.

Althin hävdade också att Peter Sunde inte gjort det som åklagaren hävdat, till exempel programmerat sökmotorn, designat sajten och haft övergripande ansvar för The Pirate Bay.

Det enda som stämde av det åklagaren hävdat var att Peter Sunde kommit med idéer – men det innebär inte att han har något ansvar, menade Althin.

Längst tid av försvararna tog Carl Lundströms advokat Per E Samuelson, som bland annat ansåg att tingsrätten borde fria de åtalade enligt svensk rätt – men om man tänkte fälla dem så skulle tingsrätten i så fall först vända sig till EG-domstolen för att se om europeisk lagstiftning gör så att The Pirate Bays verksamhet skyddas av EU-direktivet om e-handel.

Om tingsrätten väljer att gå till EG-domstolen kan en dom dröja i två år.

Och oavsett vad domen i tingsrätten blir så lär den överklagas, och det kan ta tid innan hovrätten tar sig an fallet.

– Hovrätten har jättemycket att göra, så har vi otur så kommer det inte upp där förrän om ett år, säger åklagaren Håkan Roswall till Sydsvenskan efter att förhandlingarna är avslutade.

Även piraterna räknar med att få komma till en ny rättegång. Efter rättegången står Gottfrid Svartholm Warg och Peter Sunde tillsammans med några anhängare och väntar på Fredrik Neij vid utgången. Då kommer de amerikanska film- och spelbolagens advokat Monique Wadsted med en vagn med dokument som hon använt i rättssalen.

– Är det där du ska ha alla pengarna ni kräver? säger Peter Sunde, och piraterna fotograferar Wadsted med vagnen.

Sedan får Sunde hjälpa Wadsted ut genom porten genom att hålla upp dörren eftersom hon inte får dörröppnaren att fungera.

– Vi ses i hovrätten, säger piraten.

– Det gör vi nog, svarar advokaten.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post