Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Försvarsanställd varnade

Sverige
Toppdelad
En person inom Försvarsmakten varnade några timmar före explosionerna i Stockholm en bekant för att uppsöka Drottninggatan. "Om du kan, undvik Drottninggatan i dag. Det kan hända mycket där" löd meddelandet.

Stockholm. En person inom Försvarsmakten uppmanade några timmar innan explosionerna i Stockholm city en bekant att hålla sig borta från Drottninggatan.

"Om du kan, undvik Drottninggatan i dag. Det kan hända mycket där... bara så du vet", löd meddelandet, enligt uppgift till TT.

Annons:

För Försvarsmaktens presstjänst var uppgifterna på söndagen okända.

– Det här känner jag inte till över huvud taget. Nu ska jag kontrollera uppgifterna, sade informatör Jonas Svensson.

Senare uppgav han att Försvaret nu "bereder hur frågan ska hanteras". Ännu något senare kom en skriftlig kommentar från Försvarsmaktens informationsdirektör Erik Lagersten:

"Försvarsmakten har inte i förhand känt till planerna på eller omständigheter kring de inträffade händelserna. Om så hade vore fallet hade Säpo som ansvarig myndighet i denna typ av ärenden omedelbart informerats."

TT har utan framgång bett Säpo kommentera uppgiften om varningen från Försvarsmakten.

– Uppenbarligen tycks någon ha haft förhandskännedom om att något skulle inträffa, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys efter att ha fått uppgifterna från TT om att en varning skickats från en försvarsanställd.

– Man kan fråga sig var den försvarsanställda fått den här informationen, vilka fler som visste och av vilken art den har varit, säger Agrell.

Han är övertygad om att uppgiften – om den stämmer – kommer att komma fram i ljuset förr eller senare.

– Har det funnits varningsinformation inom underrättelsesystemet då kan vi räkna med att detta kommer att bli känt. Jag betraktar det som uteslutet att sådan här information skulle kunna städas bort, säger han.

Agrell pekar också på svårigheterna med att hantera uppgifter om den här typen av attentat.

– Om man vidtar åtgärder måste man spärra av och utrymma stora delar av centrala Stockholm. Det är möjligt att genomföra men det handlar om hur pålitlig informationen är, säger han och tillägger:

– Det kan ju finnas information som är tillräcklig för att en person ska varna en bekant, men inte tillräcklig för att tömma hela centrala Stockholm.

– En varning är ett glidande begrepp och inget absolut. Varningar kan bestå av väldigt precis information som det går att agera på, men det vanliga är att varningar är mera diffusa som inte går att agera på.

TT talade redan på lördagskvällen med John Daniels, säkerhetschef i den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Han ville då inte kommentera händelserna kring Drottninggatan utan hänvisade alla frågor till Säpo.

Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, blir mycket förvånad när han får höra uppgifterna om att en försvarsanställd skickade en varning till en bekant om att något allvarligt skulle kunna hända på Drottninggatan på lördagseftermiddagen.

– Jag ställer mig tveksam till de här uppgifterna, men är de sanna så är det väldigt allvarligt, säger han till TT.

Töllborg säger att tidigare har relationerna mellan de svenska underrättelseorganen varit frostiga, men enligt hans bedömning har de förbättrats under de senaste åren.

Statsminister Fredrik Reinfeldt avböjer, via sin presschef Roberta Alenius, att kommentera uppgiften om att någon inom Försvarsmakten varnat för att vistas på Drottninggatan.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Terrordådet i Stockholm
Terrorism i Sverige

Terrorism i Sverige

Skandinavien måltavla för unga jihadister

Skandinavien måltavla för unga jihadister

Ensamvargar det nya terrorhotet

Ensamvargar det nya terrorhotet

Se alla artiklar
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post