Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

FRA-lagen kan orsaka dyrare abonnemang

Sverige
Toppdelad
FRA-lagen kan bli en dyr affär för Öresundsbron och resten av landets trådägare. Nästa år blir de skyldiga att leda sin utländska kabeltrafik till det svenska spionorganet. Extrakostnader i mångmiljonklassen leder till dyrare abonnemang för slutkunden, tror It- och telekomföretagen.

Inbäddade i allt kablage på Öresundsbron ligger två parallella fiberkablar. De löper från ett kopplingsskåp i ett litet rum långt nere i kalkbrottets berggrund, alldeles intill brofästet, går upp ur jorden och vidare över sundet till två liknande skåp på den danska sidan.

Eftersom de korsar landsgränsen har de blivit en angelägenhet för Försvarets radioanstalt (FRA), som har rätt att bedriva signalspaning på all kabelburen trafik som passerar Sveriges gräns. Enligt FRA-lagen blir trådägarna nästa år skyldiga att leda sin trafik till särskilda så kallade samverkanspunkter, varifrån FRA kan hämta den.

Annons:

– Vi har inte fått någon information om vad detta kommer att innebära för oss, säger Öresundsbrokonsortiets produktionschef Bengt Hergart.

Konsortiet säljer trafikplats i sina två fiberkablar över sundet till de största operatörerna på bredbandmarknaden. Bristen på instruktioner om samarbetet med FRA har skapat en viss osäkerhet, inte minst bland It- och teleoperatörerna.

– Hur ska allt detta fungera i praktiken? Hur många är de här samverkanspunkterna och exakt var finns de?, undrar Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör för It- och telekomföretagen.

Det enda hon och hennes cirka 900 medlemsföretag vet är det som står i lagförslaget, nämligen att trådägare själva ska stå för kostnaderna att leda trafiken till samverkanspunkterna. Det handlar om ny utrustning, kompetens och information, samt löpande kostnader för drift och underhåll. I propositionen uppskattar regeringen att den totala prislappen för alla inblandade blir cirka 75 miljoner kronor.

– Den siffran anser vi vara alldeles för låg. Vi har bett trådägarna att göra en egen uppskattning av kostnaderna och den hoppas jag att vi ska få någon gång i höst, säger Anne-Marie Fransson.

Hon fruktar att nätägarna kommer att täcka de nya utgifterna med dyrare priser för operatörerna, vilka i sin tur kommer att höja abonnemangspriserna för sina kunder.

– Dessutom uppstår en konkurrensnackdel gentemot de utländska konkurrenter som inte har den här typen av kostnader.

Bengt Hergart på Öresundsbron är inte lika orolig.

– Jag är ju inte expert och kan inga detaljer. Men så länge vår samverkanspunkt hamnar i vår lokal i kalkbrottet har jag svårt att se att kostnaderna skulle bli så höga att det drabbar slutkund, säger han.

Samtidigt är det inte alla svenska trådägare som har ett eget hemligt rum nedsprängt i berggrunden. Vissa kommer sannolikt att sakna lokaler som uppfyller kraven på bland annat säkerhet och tillgänglighet. Därför kan det bli aktuellt för regeringen att utfärda särskilda föreskrifter för vilka krav som ska ställas på dessa samverkanspunkter, enligt Sofia Krigsman, politiskt sakkunnig på försvarsdepartementet.

– De ska i så fall vara utformade så att de påverkar operatörens verksamhet i så liten utsträckning som möjligt.

I förslaget till FRA-lagen syns kritiska yttranden från flera instanser, bland andra Svenska stadsnätsföreningen och Vetenskapsrådet, som menar att FRA:s avlyssning är en statlig angelägenhet och därmed också borde vara statligt finansierad.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Signalspaningslagen

Norsk rädsla för svensk FRA-lag

FRA-lag rivs upp vid maktskifte

Tolgfors i våldsamt angrepp mot S

Se alla artiklar
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post