Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Freja, Oden och Tor får officiell status

Sverige
Toppdelad
Nu dundrar Tor, Oden, Frej och Freja in på den svenska religiösa arenan. Sveriges Asatrosamfund har registrerats som officiellt trossamfund.

–Nu gäller det bara att vi blir fler så vi får rätt att hålla till exempel bröllop och begravningar, säger Per Lundberg i samfundets styrelse.

Asatrosamfundet bygger på asatron och tron på naturväsen i en modern tappning av de fornnordiska religionerna. Det har funnits sedan 1994 och har idag runt 450 medlemmar.

Annons:

Genom registreringen som trossamfund hos Kammarkollegiet blir samfundet en juridisk person.

Först när samfundet har minst tretusen medlemmar kan det bli aktuellt för statliga bidrag.

Då kan samfundet också ansöka om vigsel- och begravningsrätt – i det här fallet juridiskt giltiga hedniska ceremonier i enlighet med forn sed, som asatro också kallas.

–Det är roligt och spännande att vi nu är officiellt registrerade, även om det mest är en formsak, säger Per Lundberg.

Sedan svenska kyrkan skildes från staten år 2000 registreras trossamfund av Kammarkollegiet.

Utöver svenska kyrkan finns i dag sextiosex registrerade trossamfund. Dessutom ett åttiotal registrerade organisatoriska delar, till exempel församlingar som är egna juridiska personer.

Det finns ingen kvalitetskontroll av de samfund som vill registreras. Det enda som krävs är enligt lagtexten ”en gemenskap för religiös verksamhet, i vilken det ingår att anordna gudstjänst”.

Det är en definition som Sveriges Asatrosamfund definitivt uppfyller, menar Per Lundberg.

–Den mestst grundläggande seden hos oss är blotet, då vi skänker gudarna en bit mat, dryck eller något sådant i samband med att vi träffas.

Det finns åtta större högtider på året då man blotar, bland annat midsommarafton och höst- och vårdagjämningarna. Dessutom är – liksom i fråga om det mesta i asatron – friheten stor att utforma blot efter tycke och smak, enskilt eller i grupp.

–Vi har familjer där barnen till exempel blotar något lördagsgodis. Oftast lägger man blotgåvan i naturen där gudarna kommer i djurform och äter upp dem.

– Vi är mest vanligt folk, men naturen spelar ofta större roll för oss än pengaköret i samhället.

Mest känt av asatrosamfundets aktiviteter är det stora vårblotet i Uppsala varje år när man samlas för att hylla våren.

Evenemanget som är öppet för åskådare lockade senast ett sextiotal medlemmar som offrade blotgåvor, drack saft, mjöd eller vin i horn som skickades runt innan det blev fest.

Fakta

Asarna är de förnämsta gudarna i den germanska mytologin, men termen förekommer främst i den isländska medeltida Eddan och hos den isländska hövdingen och skalden Snorre Sturlasson på 1100- och 1200-talen.

Gudarna Oden, Tor, Frej och Freja är bara några av de figurer av olika fantastiska slag som myllrar i dessa fornnordiska berättelser.

Sveriges Asatrosamfund betonar i sin programförklaring att de gamla mytologiska berättelserna är just detta och inga religiösa urkunder.

Asatron har inga fasta regler utan bygger på det enskilda initiativet, ansvaret och den egna relationen till alltet. En ekologisk, naturnära ideologi som bygger på balans med naturen och omvärlden.

– Det är inga konstiga grejor. Det handlar mest om bejakandet av alla människors rätt att söka sin egen andlighet, säger Per Lundberg i samfundets styrelse.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post