Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Fröken Sverige utan baddräkt

Sverige
Toppdelad
Isabel Lestapier Winqvist, 20 år från Helsingborg vann Sveriges största rekryteringsprocess på Elite Hotel Mollberg i Helsingborg i går kväll. Hon har tävlat med sin intelligens och personlighet om ett års uppdrag som Fröken Sverige – och en plats i skönhetstävlingen Miss Universum.

Helsingborg. – Jag vill bara tacka så jättemycket för äran att få vara fröken Sverige. Ni har ingen aning om hur mycket det här betyder för mig, sa hon andlöst med den pärlbeströdda silverkronan på huvudet.

Tidigare under kvällen ställde några hundra gäster i långa aftonklänningar och mörka kostymer ifrån sig champagneglasen och applåderade entusiastiskt efter varje presentation av de tio finalisterna. De kom in på scenen i byxor och skjorta, som senare byttes till aftonklänningar. Eftersom finalen tevesändes i åtta länder presenterade de sig på engelska:

Annons:

– Jag jobbar som datatekniker, men min dröm är att bli journalist.

– Jag är en passionerad person med stor kärlek till djur.

– Jag har bott på många intressanta platser, och lärt mig många språk.

– Jag studerar medicin och vill specialisera mig på barn.

– Jag är en positiv, omhändertagande och mångsidig person med stor humor och kärlek till livet.

– Jag vill bidra till ett större engagemang för hemlösa, handikappade och andra som har det svårt.

– Jag är en ung kvinna med stora drömmar och höga förväntningar.

– Jag studerar internationella affärsrelationer. Jag älskar att resa och möta nya kulturer.

– Jag vill vara en viktig länk mellan företag och studenter.

– Jag vill tacka Panos, all personal, min familj och alla mina vänner.

Sedan förra året drivs Fröken Sverige av baddräktstillverkaren Panos Papadopoulos, som vill fylla tävlingen med nya värderingar. Han har slopat baddräktsmomentet och menar att det inte längre är någon skönhetstävling, utan en rekrytering till ett uppdrag på heltid som representant och förebild för intelligenta och kompetenta unga svenska kvinnor.

Hur smart är kopplingen till Miss Universum om du vill ha en förändring?

– Nya Fröken Sverige har fått enorm uppmärksamhet i internationella medier. Vi kan vara en inspiration för Miss Universum-tävlingen, säger Panos Papodopoulos.

Men avgående Fröken Sverige Josephine Alhanko, utbildad skådespelare och konstvetare, har inte samma tro på exemplets makt.

Tycker du att du var en bra förebild när du paraderade i baddräkt?

– Det var ett val jag gjorde, och det jag vill visa andra svenska kvinnor är: vill ni vara med, så får ni vara med på de villkor som råder. Man kan inte vara med och tro att man ska vända hela världen. Det tog jag med mig som lärdom, säger hon.

Hon har ägnat ett halvår i USA åt sin egen skådespelarkarriär. Som Fröken Sverige har hon föreläst i några få sammanhang, bland annat på Handelshögskolan och evenemanget Ung företagsamhet i Göteborg. Om mål, drömmar och ambitioner, men framför allt om nya Fröken Sverige. Hon har gjort en del reklamfotograferingar – och så Miss Universum-tävlingen i Los Angeles i juli i fjor.

– Jag tyckte det var intressant att stiga in i den världen i tre och en halv vecka, och jag tycker att jag gjorde det på ett bra och värdigt sätt.

Tror du att någon med din hjärna men finnig hy och jättenäsa och som väger 120 kilo hade kunnat bli Fröken Sverige?

– Det måste du fråga juryn. Enligt det nya konceptet ska det ju inte spela någon roll. Det är vad jag har hört hela tiden. Så jag vill gärna tro att det är så.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post