Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Hela folket kan avlyssnas när FRA trålar brett

Sverige
Toppdelad
På tisdag röstar Sveriges riksdag om Försvarets radioanstalt ska få rätt att avlyssna all teletrafik som passerar landets gränser – miljontals samtal, sms och mejl dagligen. Syftet är att förhindra terrordåd. Men kritikerna hävdar att Sverige blir en övervakningsstat där ”Storebror” hör oss.
Hela folket kan avlyssnas när FRA trålar brett
Ingvar Åkesson är chef för Försvarets radioanstalt, den myndighet som, om regeringens avlyssningsförslag går igenom, får kontrollera all teletrafik i landet ¿ allt för att skydda oss från terroristdåd. BILD: Arkiv: Björn Larsson Ask 2003
...

Plötsligt fastnar ett meddelande i fångstnätet som spänts upp av superdatorerna i FRA:s hemliga anläggning på Lovön i Mälaren. Ett mobilsamtal.

I floden av teletrafik som strömmar genom operatörernas fiberoptiska kablar har datorerna gett utslag. Sökord, språk, teknisk kvalitet på signalen. Alla parametrarna stämmer.

Annons:

När spanarna vid datorerna på Lovön avlyssnat och dekrypterat samtalet i sina lurar får de en chock: En terrorattack planeras mot den svenska FN-styrkan i Kosovo.

Så här skulle den lag som Sveriges riksdag på tisdag röstar om kunna rädda liv.

Åtminstone är det så som regeringen motiverar lagen: Det svenska signalspaningsorganet FRA (Försvarets radioanstalt) behöver kraftfulla vapen för att hjälpa polis och andra myndigheter hävda sig i kampen mot terrorister och grova brottslingar.

– Ska vi ha signalspaning så ska den vara effektiv och ge resultat, sade statsminister Fredrik Reinfeldt i riksdagens partiledardebatt i veckan.

Initiativet till det som kritikerna döpt till ”Lex Orwell” togs redan för fyra år sedan av den socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström. Efter valförlusten 2006 har hans parti svängt. Förra året försökte alliansregeringen driva igenom lagen, men då ansågs den så känslig att riksdagen beslöt lägga den på is.

På tisdag väntas hela oppositionen rösta nej. Vänstern och miljöpartiet har hela tiden varit motståndare.

– FRA får tillstånd att avlyssna vanliga medborgares samtal. Det är en väldigt otäck utveckling, sade språkröret Peter Eriksson i partiledardebatten.

Men även i de borgerliga leden finns det de som tvekar, däribland centerpartisten Fredrick Federley och folkpartisten Birgitta Ohlsson. På tisdag räcker det med att fyra ledamöter från regeringspartierna byter sida för att förslaget ska falla.

Om signalspaningslagen går igenom blir FRA från årsskiftet ett spionorgan med avgörande befogenheter.

Under det kalla kriget lyssnade man framförallt på sovjetiska radiovågor. Numera är hotbilden en annan. Försvarsberedningen har slagit fast att svenska intressen i första hand måste skyddas mot terrorattacker och hot som uppstår till följd av kriser i andra delar av världen.

Vid anläggningen på Lovön och vid stationerna i Falsterbo, vid Kullaberg och på Rommelåsen fångar datorerna signaler från hela världen. FRA:s spaningsflyg patrullerar i dag regelbundet utanför Libanons kust.

Men för att klara uppdraget att förvarna om de nya hoten måsta FRA moderniseras, hävdar regeringen.

Med dagens regler har FRA bara rätt att avlyssna information som sprids via radiovågor i luften. Med den nya lagen får myndigheten koppla upp sig på teleoperatörernas kablar och avlyssna alla samtal, sms och mejl som passerar rikets gräns.

IT-debattören Pär Ström har jämfört lagen med att Säpo skulle skicka tusentals detektiver till landets postkontor och i smyg ånga upp svenska folkets privata brev.

– Det är absurt. Det innebär att den uråldriga brevhemligheten avskaffas, säger han.

Uppdragsgivare åt FRA är regeringen, polisen, militären, tullen och andra myndigheter som skickar topphemliga ”beställningar” över vad de vill veta. Men med sina 700 anställda kan FRA inte lyssna av alla de miljontals telemeddelande som flyter genom kablarna. Därför programmeras de kraftfulla datorerna på Lovön till att scanna av trafiken på jakt efter vissa sökbegrepp.

Enligt FRA-chefen Ingvar Åkesson handlar det inte om enkla sökord. En person som råkar nämna ”al-Qaida” i ett samtal med en kompis ska inte fastna i nätet. Med sökbegrepp menar FRA en mängd parametrar som bildar mönster. Enstaka ord, språk, geografiskt ursprung och tekniska kriterier för signalen.

– Vi vill dock inte berätta exakt hur vi bygger våra sökbegrepp. Det skulle avslöja vilken förmåga vi har och hur skickliga vi är, sade han nyligen i en intervju.

Den nya lagen har mött våldsam kritik för att kränka medborgarnas privatliv från Justitieombudsmannen, Advokatsamfundet och till och med Säpo. Det har lett till att man tillfört ”säkerhetsventiler” som ska minimera risken för att vanliga medborgare med rent mjöl i påsen ska råka illa ut.

Uppgifter om enskilda personer som inte har med en viss utredning att göra ska sållas bort.

Uppgifter som rör meddelarfriheten för uppgifter som lämnas till medier ska förstöras.Dessutom ska parlamentarikerna i Försvarets underrättelsenämnd samt ett särskilt råd inom FRA kontrollera verksamheten.

Fakta

FAKTA/ Frågor och svar om FRA.

Vad är FRA?

En civil myndighet under försvarsdepartementet. 700 anställda. Huvudkontor på Lovön i Mälaren.

På vems uppdrag arbetar FRA?

Regeringen, polisen, militären, tullen och andra myndigheter skickar beställningar.

Avlyssnar inte polisen redan en massa människor i dag?

Jo, polisen kan gå till domstol och få tillstånd att avlyssna misstänkta brottslingar. Det gör den öppna polisen i drygt tusen fall om året. Därtill kommer de tillstånd Säpo får, vars antal är hemligt.

Genom en EU-lag åläggs teleoperatörer dessutom att lagra uppgifter om vem som ringt, messat eller mejlat vem. Dessa uppgifter (men inte innehållet i samtalen) har polisen de senaste åren kunnat få ut direkt från operatören utan domstolstillstånd.

Varför är folk då så upprörda över den nya FRA-lagen?

Polisens telefonavlyssning i dag är riktad mot misstänkta personer. Men FRA-lagen får myndigheten rätt att ”tråla brett” – det vill säga låta datorerna scanna av hela den enorma teletrafik som passerar Sveriges gränser.

Men om man ringer inrikes riskerar man inte att bli avlyssnad?

Bara utrikestrafik får avlyssnas. Men operatörernas nät är tekniskt uppbyggda så att många samtal där både sändare och mottagare finns i Sverige passerar landets gräns. Det kallas trombonerande teletrafik. FRA:s datorer ska fånga upp även dessa samtal, sms och mejl i sitt nät. Men enligt lagen ska de sållas bort och förstöras.

Kan jag som ”hederlig medborgare” få mina samtal avlyssnade?

FRA hävdar att deras hemliga sökbegrepp är så exakta att inga oskyldiga ska fastna i nätet. Om det ändå sker ska informationen rensas bort.

Men naturligtvis finns det inga så exakta sökbegrepp. Samtal mellan helt oskyldiga människor kommer att avlyssnas. Även riksdagsledamöter som tänker rösta ja medger att ett så omfattande övervakningssystem kan missbrukas.

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Olle Lönnaeus
Relaterat
Nej – av integritetesskäl

Nej – av integritetesskäl

Ja – svenska liv kan räddas

Ja – svenska liv kan räddas

blog comments powered by Disqus
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post