Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Ica till full reträtt efter köttfusk

Sverige
Toppdelad
Efter avslöjandet om fusket med märkningen av köttfärs slår nu Ica till full reträtt.
STOCKHOLM. Företaget drar in sin populära reklam i jul, kallar in Anticimex och omprövar medlemskapet för de butiker som fuskat.

Samtidigt berättar en tidigare chef att han slog larm om fusket redan 2003.

De fyra Maxibutikerna, som pekades ut i Uppdrag Gransknings reportage i SVT, ber nu samtliga sina kunder om ursäkt.

På butikernas hemsidor skriver Ica-handlarna i olika ordalag om hur djupt de beklagar vad som hänt.
"Vi är väldigt ledsna i dag över att Maxi Haninge förknippas med fusk och bedrägeri. Det känns helt fruktansvärt", skriver Mikael Andersson och Mikael Gadd och säger att de brustit som handlare som inte uppdaterat personalen och säkrat de rutiner och regler som gäller.

Samtidigt har Ica till följd av avslöjandet om fusket beslutat att Anticimex ska genomföra en kvalitetsrevision i samtliga Ica-butiker i landet. Det blir heller ingen Ica-Stig i rutan i jul, skriver Dagens Media på nätet.

Fusket med märkningen av köttfärs på Ica-butiker var känt redan 2003.

Hans Hallén, tidigare kvalitetsledare inom Ica med ansvar för södra Sverige, säger till Sydsvenskan att han då påpekade för ledningen i Ica hur det gick till i butikerna - exakt på det vis som nu avslöjats i tv.

Han berättar att det inom Ica inte bara handlade om att märka om köttfärs från gårdagens till dagens datum.
- Man malde till och med om köttfärs som tidigare legat ute i diskarna, paketerade om den och lade åter ut den i diskarna, säger han till tidningen.

Han berättar också om gamla, kletiga wienerkorvar som spolades av med vatten och paketerades om. Likadant gjorde man med kassler.

Fusket med köttfärsen på fyra Ica-butiker har nu också blivit en politisk fråga. Jacob Johnson, riksdagsledamot för vänsterpartiet, kräver att regeringen redovisar vad man tänker göra för att förbättra tillsynen av livsmedelshanteringen i butikerna.
"Jag hoppas att regeringen omedelbart tar tag i detta problem. Det är upprörande och fullkomligt oacceptabelt att detta ska få pågå", skriver Johnson.

Men konsumentminister Nyamko Sabuni kan inget göra säger hon:
- Det butikerna gör är olagligt och det som sker nu är att de ansvariga myndigheternas sak att följa upp. Det är inget som jag kan påverka som minister, säger hon.

Alla de stora livsmedelskedjorna har egna kontrollprogram för hanteringen av varorna i butikerna, återkommande utbildningar av personalen och inspektioner av hur butikerna sköter sig.

På Axfood till exempel är det grund för uppsägning att paketera om köttfärs och sätta ett nytt bäst-före-datum:
- Den som är ansvarig för att det fuskas får sparken rakt av på dagen, säger Ingmar Kroon, presschef på Axfood.
- Det har hänt vid ett par, tre tillfällen och eftersom det handlar om en lag blir det inget trassel med fack eller arbetsdomstol, konstaterar han.
Annons:
Annons:
Annons:
Relaterat
Ännu en Ica-butik i kötthärva

Ännu en Ica-butik i kötthärva

Annons:
Annons:
Fler artiklar från Sverige
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post