Sydsvenskans logotyp
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

IT-haveri stör hela Sverige

Sverige
Toppdelad
Haveri hos en stor IT-leverantör lamslår viktiga funktioner i Sverige.
IT-haveri stör hela Sverige

SBAB, Socialstyrelsen, Apoteket, Bilprovningen, Stockholm stad och ett femtiotal andra organisationer har datorhaverier, skriver dn.se. Leverantören Tieto har bland andra Centrala Studiestödsnämnden, Malmö högskola och Lunds universitet som kund.

– Vi är inte drabbade, säger dock Johan Johansson, IT-chef på Lunds universitet.

Annons:

CSN använder Tietos tjänster till att betala inackorderingstillägg till studerande på gymnasiet, men det har fungerat problemfritt, uppger TT.

Vilka som egentligen drabbats går inte att reda ut. Tieto har avtal med sina kunder om att inte berätta offentligt om de drabbats. På regeringskansliet vill man heller inte kommentera eventuella driftsstörningar.

Tietos informationsavdelning vill inte informera om när problemen uppstod, men uppger att det handlar om ett hårdvarufel och att man försöker lösa problemen så fort som möjligt.

Här är ett par sajter som har uppenbara störningar:

Bilprovningen har stängt sin tidsbokning på internet.

Apoteket har problem med att expediera recept.

Andra kunder har sluppit problem. En av dem är Kriminalvården, som inte köper driftstjänster utan betalar licenspengar för programvara. På Försäkringskassan är Tieto "en IT-konsult bland många", enligt Staffan Karlsson, presschef:
– De jobbar inte med produktion. Utbetalningar till allmänhet påverkas inte över huvud taget, säger han till TT.

Har du drabbats av IT-haveriet? Mejla Sydsvenskan och berätta!

Annons:
Annons:
Följ Vad är detta?
Här kan du följa ämnen eller skribenter som du är intresserad av. När du valt ett ämne hittar du de senaste artiklarna i din personliga meny, högst upp till höger på sidan. Där kan du också ta bort ämnen du inte längre vill följa. Du måste vara inloggad för att använda funktionen.
  • Mikael Anjou
Annons:
Annons:
Toppnyheterna just nu

Tipsa via e-post